Деякі політики завдають багато шкоди. Вони плетуть коси, брешуть, використовують виборців, захищають власні меркантильні інтереси, роздають гречку, а також іншими методами заважають змінам та прогресу. Вони некомпетентні у багатьох галузях, але знають, як «розпиляти» або «віджати».

Ось якби цих нездар можна було замінити на бездушні програми, що підходять до керування, як до розв’язання математичної задачки. Саме таку сміливу фантазію реалізував новозеландець Нік Герритсен, який створив першого в світі віртуального політика без недоліків.

Звати робота SAM і це жінка. (Та чи має значення така градація у світі ботів?) Зі своїми потенційними виборцями вона спілкується через Facebook.

«Моя пам’ять необмежена, тому я ніколи не забуду і не проігнорую те, що ви мені скажете. На відміну від людини-політика, ухвалюючи рішення, я неупереджена і враховую позицію кожного», — каже SAM.

Реклама політика майбутнього.

Наразі вона може відповісти на питання щодо побутових проблем громадян Нової Зеландії, виборів, освіти, охорони здоров’я та глобального потепління. З приводу останнього бот вважає, що деякі зміни вже відбулися і їх неможливо виправити. Але ситуацію можна збалансувати, якщо зменшити обсяг викидів парникових газів у атмосферу.

А ось з приводу Транс-Тихоокеанського партнерства, ядерної програми Північної Кореї та президента США Дональда Трампа у SAM поки що немає власних думок. Та вони неодмінно з’являться, бо бот отримує інформацію від своїх співрозмовників. Що більше користувачів із ним спілкується, то швидше він вчиться.

На SAM чекає справжнє політичне майбутнє. Принаймні цього прагне її творець, пан Герритсен. Він хоче, аби 2020 року вона взяла участь у виборах до Палати Представників. Звісно, постає питання — чи можливо це з юридичної точки зору?

Поки що у Ніка немає чіткої відповіді:

«Ми будемо діяти в межах чинного законодавства».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти