Новина про те, що бюджетні гроші виділили, але потім вони кудись зникли, для нашої країни, на жаль, не новина, а буденність. Але варто розуміти, що громадськість дізнається про один такий епізод із десяти.

В інших випадках наші гроші осідають у чужих кишенях взагалі без шуму і пилу. Тому, аби ловити злодіїв на гарячому, українські активісти створили антикорупційну онлайн-карту ремонтів в обласних центрах.

«Щороку з міських бюджетів виділяють мільйони гривень на ремонти житлових будинків і соціальних закладів: утеплити ваш будинок, пофарбувати майданчик, де бавиться ваша дитина, або замінити вікна у найближчій лікарні. Деякі ремонтні роботи виконуються, а деякі — ні. Але зазвичай кошти, виділені з бюджету, списуються у будь-якому разі», — зазначено на сайті проекту.

На мапі є 7 категорій об’єктів: «житло», «медицина», «освіта», «майданчики», «інфраструктура», «соціалка» і «дороги». Також можна обрати конкретного замовника (управління чи райадміністрацію), підрядника, суму (от і до) та рік (2011-2019).

Коли ви натиснете на об’єкт, який вас цікавить, ви побачите, хто виділяв кошти, хто їх освоював, які роботи останній мусив виконати, на яку суму та коли. У деяких випадках є лінки на сайт Prozzoro.

Наразі «Антикорупційна карта 2.0» охоплює Київ, Одесу та Харків. Але до кінця року активісти обіцяють долучити ще 15 регіонів. На черзі Житомир, Тернопіль, Миколаїв та Херсон. А до кінця весни 2018 року інтерактивна мапа має охопити всю країну.

«Ми впевнені, що, коли кожен житель міста перевірить свій будинок на нашій карті, ми зможемо разом проконтролювати ремонтні витрати з бюджету міста і досягти ефективного використання кожної бюджетної гривні», — вважає Галина Янченко, голова правління громадської організації «Антикорупційний штаб».

Окрім цього, активісти сприятимуть тому, аби, у разі невиконання своїх зобов’язань як підрядниками, так і замовниками, були порушені кримінальні справи.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти