Список найбільших глобальних ризиків для людства очолює нестача питної води. Та завдяки розробникам з американської компанії Zero Mass Water ми, здається, зможемо подолати цю проблему. Науковці створили сонячні гідропанелі Source, які буквально добувають воду з повітря.

Зовнішньо вони майже не відрізняються від панелей, які перетворюють сонячну енергію на електричний струм. Але принцип роботи інший. Установка облаштована вентилятором, завдяки якому повітря потрапляє до системи. Далі спеціальний матеріал висмоктує з нього воду.

Волога збирається у 30-літровому резервуарі, розташованому під панеллю. Там вода очищується до стану дистильованої. Наступний крок — збагачення отриманої рідини мікроелементами (кальцієм, магнієм), після чого її можна споживати. За словами Коді Фрізена, генерального директора Zero Mass Water, вода має «ідеальний смак».

Що досить важливо, установку можна програмувати під різні кліматичні умови, аби завжди отримувати максимум літрів. Одна панель виробляє від 2 до 5 л води щодня. Загалом за весь виробничий термін двох гідропанелей можна набрати 70 тис. пластикових пляшок.

До речі, Source має власний елемент живлення, який працює завдяки енергії сонця.

Від самого початку Zero Mass Water прагнула надати можливість отримувати життєво необхідну рідину тим країнам, де її не вистачає. Але зараз перепоною для втілення цього задуму може стати ціна. Source коштує 2 тис. $. Помножте цю цифру на два, бо на сім’ю потрібні дві установки, та приплюсуйте ще 500$ за монтаж.

З іншого боку, лише 2017 року компанія встановила свої панелі на трьох континентах та у восьми країнах. Серед них США, Йорданія, Філіппіни. Source працює у школах, офісах, громадських центрах та медичних закладах.

У січні Zero Mass Water презентує свій диво-пристрій на виставці CES 2018 у Лас-Вегасі.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти