Менш ніж місяць тому генеральний директор JPMorgan Chase Джеймі Дамон називав біткойни «шахрайством», але тепер повністю змінив свою позицію щодо криптовалюти.

JPMorgan Chase — найбільший за розмірами активів банківський холдинг США. Належить до «Великої четвірки» найбільших банків США.

Протягом останнього місяця як криптовалютні, так і традиційні аналітики та інвестори критикували JPMorgan за необґрунтовану критику біткойну. Майже відразу після того, як генеральний директор компанії назвав біткойн шахрайством, сам банк JPMorgan було оштрафовано на 4 млрд доларів за шахрайство у вересні 2017-го.

«Було присуджено виплатити більше 4 млрд доларів за збитки, завдані спадкоємцям колишнього керівника American Airlines. Проте вирок, ймовірно, буде апельовано», — йдеться у звіті Bloomberg.

Після цього Джеймі Дамон порушив свою обіцянку більше не обговорювати біткойн, назвавши його інструментом для відмивання грошей. За іронією долі, швейцарський фінансовий орган FINMA зі свого боку підозрює JPMorgan у відмиванні грошей.

30 червня 2017-го FINMA постановила, що JPMorgan Switzerland серйозно порушив  «положення про нормативний нагляд», — повідомив Reuters.

Після цього JPMorgan різко змінює позицію, несподівано оптимістично поставившись до біткойнів.

Минулого тижня аналітик JP Morgan Ніколаос Панігіртзоглу публічно заявив, що біткойн має потенціал стати новим класом активів, враховуючи, що «CBOE» і «CME», дві найбільших в світі опційних біржі, мають перерахувати ф’ючерси на біткойни до середини грудня.

«Передбачуваний запуск ф’ючерсних контрактів на біткойн за допомогою встановлених обмінів може додати легітимності і, таким чином, підвищити привабливість криптовалютного ринку як для приватних, так і для корпоративних інвесторів», — сказав Панігіртзоглу.

Далі він підкреслив, що в міру того, як визнання біткойнів, як цінного сховища продовжує рости, ринкова оцінка і ціна біткойну, ймовірно, будуть збільшуватися пропорційно.

«В цілому, передбачуване впровадження біткойн-ф’ючерсів може підвищити зацікавленість криптовалютою до класу нових активів. Значення цього нового класу активів залежить від широти його прийняття як сховища багатства і як платіжного засобу».

Цього тижня кілька відомих аналітиків, в тому числі співзасновник Satoshi Citadel Industries (SCI) Мігель Кунета, пояснили, що біткойн тільки починає трансформувати фінансовий сектор, а його ціна, яка на 5 грудня 2017-го складає близько 11.500$, буде експоненціально збільшуватися наступного року.

«Більше трьохсот мільярдів доларів. Це загальна оцінка капіталізації криптовалют. $ 165 млрд з них належить тільки біткойну. Завдяки технологіям біткойну можливість створювати гроші отримала кожна людина на планеті, цю можливість було відібрано у королів, олігархів і урядів », — сказала Кунета.

У довгостроковій перспективі більше інвестиційних банків, хедж-фондів та інвесторів змінять свою позицію щодо біткойнів. Ми продовжуємо слідкувати за перебігом подій.

Коменти