Здається, небесних тіл на всіх не вистачить. ОАЕ хочуть колонізувати Марс та чи знайдеться там місце для Ілона Маска, який також прагне висадитися на червоній планеті? Так, ще є Місяць. Але він ближче, тому й охочих мати власні городи на супутнику Землі значно більше.

Серед таких піонерів — американська недержавна компанія Moon Express. Вже 2018 року вона хоче полетіти на Місяць, аби видобувати там корисні копалини.

Узагалі, саме зараз космонавти з Moon Express мали би підлітати до супутника, бо раніше компанія планувала розпочати місію наприкінці 2017 року, нагадують журналісти CNBC. Але потім запуск літального апарату перенесли на 2018-й. І ніби поки все йде за планом. За оцим другим планом.

«Ми сподіваємося, що нам вдасться стартувати наступного року. І щойно ми злетимо та приземлимося на Місяці, ми, в якомусь сенсі, станемо четвертою наддержавою», — поділився своїм баченням ситуації Навін Джайн, голова компанії.

Він мав на увазі, що раніше поверхнею супутника ходили офіційні представники США, СРСР та Китаю. А Moon Express — перша недержавна компанія, яка отримала дозвіл уряду США вирушити на Місяць. Тому так, якщо Навін реалізує свій задум, це стане історичною подією у космонавтиці.

Moon Express — перша недержавна компанія, що планує висадитись на Місяці.

Відомо, що Moon Express претендує на нагороду Google Lunar XPRIZE у розмірі 20 млн $. За умовами конкурсу ці гроші отримає та приватна компанія, астронавти якої першими приземляться на Місяці, пройдуть поверхнею 500 м та передадуть звідти відео високої якості.

«Акція» триває до березня 2018 року, тобто часу залишилося обмаль. Та Джайн так і не назвав дату запуску. Водночас він підкреслив, що участь в конкурсі і грошовий приз для нього все ж таки не є пріоритетом.

Мета Moon Express — добувати на Місяці корисні копалини та відправляти їх на Землю, а потім продавати. Зрештою компанія прагне створити на супутнику колонії. За прогнозами Навіна, це може статися вже в найближчі п’ять років.

«Я справді вірю, що Місяць стане нашим восьмим континентом. Ми будемо там жити, в нас буде постійний зв’язок через інтернет і ми зможемо спілкуватися так само, як ми зараз спілкуємося з мешканцями Австралії», — зазначив Джайн в ефірі CNBC.

Літати Moon Express планує ракетами компанії Rocket Lab, яка нещодавно оголосила про початок випробувань ракети-носія.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти