Економічні негаразди спонукають людей мислити нестандартно та втілювати свої ідеї за мінімальні кошти. Саме так зробив 17-річний Руслан Коптєв, який всього лише за 10 тис. грн створив робота для очистки водойм від сміття.

На такі кардинальні дії юнака надихнув усілякий непотріб, який день у день дрейфував річкою Інгул в його рідному Кропивницькому. До цього Руслан вже два роки цікавився робототехнікою. Спочатку дивився відеоуроки, а потім записався до школи програмування. Тому вирішення проблеми для Руслана було очевидним — власноруч зібрати пристрій, який зміг би очистити річку.

Для цього хлопцю знадобилися кілька порожніх пляшок із пластику, щоб апарат тримався на воді, рибальська сітка, щоб до неї збирати сміття, алюмінієвий каркас, сонячна батарея, камера та GPS-навігатор. Ось так на світ з’явився робот Riveroni.

«З обох боків він має два гребних гвинти, які дозволяють рухатися будь-куди, і навіть крутитися на місці. У пластикових боксах міститься вся електроніка: сенсори, GPS, мобільний зв’язок. Паралельно з боксом розташована сонячна батарея, яка дозволяє Riveroni працювати автономно, адже енергії вистачить навіть на роботу у нічний час. Спереду є камера з датчиком», — розповів Руслан.

Корпус для камери — це звичайна пластикова коробка для стікерів, осі колись були елементами старого принтера, лопаті надруковані на 3D-принтері. За словами хлопця, собівартість прототипу склала трохи менше 10 тис. грн.

Керувати апаратом можна за допомогою джойстика та ноутбука на відстані до 5 км.

За один рейс Riveroni може зібрати до 20 кг сміття. Це можуть бути пляшки, бляшанки, стаканчики, листя, гілки. Одного разу юний винахідник навіть «впіймав» ногу від манекена.

Зараз Руслан, уже студент Київського політехнічного інституту, вдосконалює свій пристрій, аби запустити його у серійне виробництво. Ціна Riveroni 2.0 — десь до 1 тис. $. Така сума цілком прийнятна для міських бюджетів, бо аналогічні пристрої, які є у світі, коштують у сотні разів більше.

Загалом прототип обійшовся у 10 тис. грн.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти