Ми вже писали про те, що стартапи взяли новий курс — на агросектор, аби збільшити врожайність, і цим зробити свій внесок у боротьбу з голодом. Приємно, що до розв’язання цієї проблеми долучилися й наші співвітчизники з Українського католицького університету.

У межах міжнародного конкурсу 2017 Queen‘s International Innovation Challenge вони презентували свою ідею, як можна зберегти врожай, та стали переможцями!

Що ж так вразило журі? Українська команда «Seat & Eat» («Саджай та їж») приїхала до Канади з проектом «Crop Saver: застосування штучного інтелекту для визначення хвороб рослин». Окрім ШІ, також потрібні безпілотники та системи аналізу даних.

Дрон облітає поле, розпізнає, що частина рослин уражена, та надсилає дані на планше3т. Користувач одразу бачить рекомендації, як вирішити цю проблему, може змоделювати прогнозовані наслідки поширення хвороби та втрати.

Обираєте оптимальний час та дату обприскування ураженої частини фунгіцидами (система також пропонує це на основі даних про вологість, погоду тощо) та «відправляєте» дрон на обприскування. Така система допоможе фермерам зберегти врожай, зменшити втрати та зекономити час, — каже Орест Купин, один з учасників команди.

Підсумки змагання підбили наприкінці листопада у Торонто. До фіналу разом з Україною потрапили команди Австралії, Англії, Бразилії, Індії, Канади, Португалії, США та Угорщини.

У результаті проект наших хлопців посів перше місце та отримав 20 тис. $. Другими у конкурсі стали канадці із St Lawrence College (10 тис. $), третіми — їхні земляки із Queen’s Commerce and University of Toronto (5 тис. $).

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти