Група британців звинуватила компанію Google у тому, що з червня 2011 по лютий 2012 року та незаконно збирала особисту інформацію, оминаючи налаштування конфіденційності. У разі, якщо суд визнає провину відповідача, компенсацію можуть отримати 5 млн осіб, повідомляє The Verge.

Журналісти нагадують, що 2012 року Google, Facebook і кілька інших інтернет-компаній вже впіймали на тому, що вони дозволяли завантажувати файли cookie на iPhone, навіть якщо в налаштуваннях пристрою було активовано блокування.

Тоді у Google заявили, що то була невдала ініціатива її підрозділу Google+. Та в позові британців стверджується, що саме Google відстежувала історії переглядів у браузері, які потім використала для просування реклами через свій сервіс.

У це легко повірити, бо доходи компанії залежать від реклами, а точніше, від її ефективності.

«Я вважаю, що дії Google протизаконні. Вони вплинули на мільйони людей, і ми просимо суд усунути це серйозне порушення довіри. Так ми даємо зрозуміти Google та іншим технологічним гігантам із Кремнієвої долини, що ми не боїмося чинити опір, якщо наші закони порушили», — зазначає колишній директор товариства споживачів «Which?» Річард Ллойд, який очолив групу спільно з юридичною фірмою Mischon de Reya.

Цей випадок доволі унікальний. Попри те, що в США розглядалися численні судові позови щодо великих компаній, в Об’єднаному Королівстві подібна практика не настільки поширена.

Вищий суд Великобританії почне розгляд справи 2018 року. І якщо вимоги позивачів буде задоволено, то користувачі iPhone з 2011 по 2012 роки зможуть розраховувати на компенсацію.

Цікаво, що 2012 року компанія Google вже змушена була сплатити штраф у розмірі 22,5 млн $ за стеження за користувачами Apple через Safari. Тоді це було одне з найбільших стягнень, призначених Федеральною торговою комісією США.

Однак у Google все одно запевняють, що виграють справу:

«Для нас це не є чимось новим. Ми вже маємо досвід захисту в таких справах. Ми будемо оскаржувати звинувачення».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти