Починаючи з 2014 року, програмісти Google разом із картографами, ентузіастами та представниками влади на місцях працюють над «Цифровим перетворенням регіонів». Це проект, мета якого — розкрити туристичний та інвестиційний потенціал країни.

Першими були представлені Львівщина та Рівненщина. Наразі віртуально прогулятися можна Івано-Франківщиною, Кіровоградщиною, Херсонщиною, Миколаївщиною, Одещиною та Черкащиною. (Уся інформація про області з’являється на сайті discover.net.ua). Тепер до цього переліку приєдналися Запорізький та Дніпропетровський регіони.

У будь-який момент ви можете «пройтися» Хортицею або набережною Дніпра, завітати до музею судноплавства «Чайка» або помилуватися водоспадом «Поріг ревучий». Окрім візуальної краси, відображеної на фотопанорамах 360°, до вашої уваги пропонують цікаві історичні факти про ці об’єкти.

А якщо ви хочете і маєте можливість побачити їх наживо, то можете скористатися послугами професійного екскурсовода. Інформацію про гідів (коротко «Про себе», якою мовою проводить екскурсію, скільки бере за годину, які маршрути пропонує) можна дізнатися у відповідній вкладці на сайті.

Також ви можете обрати вже готовий план пересування. Для цього треба зайти до розділу «Маршрути» та зробити вибір. Критерії — локації, їхня кількість, кілометраж та тривалість подорожі.

Та це далеко не всі «смаколики» від Google. У рамках кампанії вперше було створено сайт, присвячений спорту — «Запоріжжя спортивне». Тут можна дізнатися про місцевих спортсменів, події, новини, знайти адреси спортивних майданчиків і переглянути профілі дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

Інша інформаційна платформа — соціальної спрямованості під назвою «Доступне Запоріжжя». Це карта, де позначені соціально значущі об’єкти з поміткою, наскільки вони доступні для різних категорій населення.

Окрім цього, є ресурс ecoukraine.org, присвячений екології. Там можна знайти проблеми кожного регіону, який вже було опрацьовано в рамках «Цифрового перетворення».

«Цей сайт містить простий у використанні сервіс для інформування державних органів про екологічні проблеми і порушення. Користувач знімає смартфоном або планшетом, позначає на картах Google місце, де було зроблено світлину і відправляє запит на веб-сайт», — зазначено у блозі компанії.

Ще один портал, вартий уваги — biz.ecoukraine.org, призначений для малого і середнього бізнесу. Наприклад, цей сервіс може розрахувати вартість договору обов’язкового/добровільного страхування ризиків щодо неумисного завдання шкоди довкіллю під час діяльності підприємства.

Користуючись нагодою, нагадаємо вам про інші цифрові проекти Google — 3D-тур українськими оперними театрами та музеями.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти