15 років тому Максим Гербут, який родом із Маріуполя, робив теплі вікна та двері. Згодом, і з розвитком технологій, у нього виникла ідея — створити найтепліше у світі житло. Тоді на світ з’явився стартап PassivDom та проект енергозберігаючого будинку під однойменною назвою.

Чи вдалося Максиму домогтися бажаного результату, стане відомо вже зовсім скоро — у січні перші сто осіб заселяться до цих будинків, аби як слід їх протестувати.

Узагалі, PassivDom — це одна велика деталь, надрукована на 3d-принтері. Завдяки цьому дім не має швів та стиків. Наступний етап — облаштування «коробки» комунікаціями, вікнами та дверями, меблями, електронікою та різноманітними системами (контролем повітря, диспетчерською системою, фільтрацією води тощо).

І якщо ми вже заговорили про воду — її можна отримувати, або підключившись до зовнішніх мереж, або поновлюючи запаси у резервуарі об’ємом в 1 тис. літрів. Також Гербут стверджує, що вони розробляють спосіб отримувати воду з повітря та поки що її виходить замало.

Живлення PassivDom отримує завдяки сонячним панелям, розташованим на даху. За словами Максима, виробленої енергії вистачить на роботу електроприладів, а також на обігрів житла зимою при -20°, навіть коли природнього світла не так багато.

Товщина стін PassivDom — 20 см, та тепловтрати вкрай низькі, запевняє пан Гербут. Конструкція може зберегти стільки ж тепла, скільки цегляний будинок зі стінами товщиною 7 м.

Невдовзі стане ясно, чи відповідають ці слова дійсності. У січні перші 100 добровольців заселяться в такі будинки. За це вони отримають знижку на покупку PassivDom.

І це хороший бонус, бо ціни на PassivDom низькими не назвеш. За однокімнатне житло треба викласти 65 тис. $, за двокімнатне — 97 тис. $. Уся начинка (меблі, панелі, системи) вже врахована.

Наразі компанія отримала понад 8 тис. замовлень у США.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти