На початку грудня мережу облетіла звістка, що користувачі з різних країн зібрали 500 тис. €, щоб придбати замок Шато Мот-Шанденьє на заході Франції. Український інтернет відреагував прогнозовано, та згодом виявилося, що на краудфандинговій платформі Na-Starte приймають кошти на реставрацію Підгорецького замк, що на Львівщині. Можливо, аби довести не тільки французам, а й собі, що таки можемо, за 12 днів до завершення кампанії було зібрано 236 тис. грн при встановленій сумі в 215 тис.

На ці гроші працівники фонду «Софос», який і розпочав цей проект, хочуть встановити балясини (невисокі фігурні стовпчики, що підтримують перила сходів, терас, балконів), парапети, водостік.

Все згідно з оригінальним кресленням та відповідними матеріалами.

Ті кошти, які залишаться після втілення проекту, витратять на проектно-кошторисну документацію паркових будиночків та на нагальні ремонтні роботи, узгоджені з керівництвом замку.

Нині замок вимагає негайниого ремонту.

Наразі Фонд вже підписав договори про співпрацю з Львівською галереєю мистецтв ім. Возницького та Львівською обласною адміністрацією. Також узгоджено проект реконструкції. Окрім цього, було проведено огляд, підготовлено креслення балясин, парапетів та водостоків на правому північному балконі Підгорецького замку.

Минулого місяця волонтери вже придбали деякі матеріали та оплатили початкові роботи, які виконуватиме Львівський каменеобробний завод «Каменяр».

«Коштів нам вистачило, щоб придбати необхідний матеріал. Зараз робимо кам’яні елементи для балкону. Тож хотілося б подякувати усім, хто відгукнувся та приєднався!», — писали волонтери з «Софоса».

Фінансово проект підтримали більше 700 людей.

Підгорецький замок — це палац, збудований у 1635-1640 рр. коронним гетьманом Польщі Станіславом Конецпольським за проектом по типу «Palazzo in Fortezzo», тобто «палац у фортеці».

Під час Другої світової війни та після її завершення, споруда піддалася руйнації. Її розграбували, потім була пожежа. Наостанок з замку зробили санаторій. Тільки після 1996 року палац став частиною Львівської галереї мистецтв. Так розпочався його довгий шлях до відновлення.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти