Додаток у смартфоні, декілька стильних приладів та датчиків — завдяки цим пристроям дім стає більш затишним, комфортним та безпечним, вважають в українській компанії CLAP (Clever Apartment). Чи так це насправді, вже скоро перевірять на собі власники апартаментів у будинках «Укрбуд». 2018 року вітчизняну систему «розумний будинок» встановлять у 20 тис. столичних квартир.

Що ж може CLAP? В принципі, все те, що й інші подібні системи. Вона контролює обігрівальні прилади — радіатори, кондиціонери та теплу підлогу. Її можна запрограмувати, аби в потрібний час була потрібна температура. Наприклад, на вулиці спека, ви спітнілий повертаєтеся з роботи додому, а там на вас чекає рятувальна прохолода.

Якщо ви встановили ліміт на сплату комунальних послуг, то CLAP допоможе вам його не перевищувати. Для цього треба створити відповідний сценарій споживання тепла та енергії. Система самостійно зчитує показники з лічильників, підраховує загальну вартість послуг та оплачує їх, якщо ви прив’язали до програми свою банківську карту.

Розробники CLAP запевняють, що за місяць система допоможе заощадити до 40% від загальної суми комунальних платежів. Наприклад, зекономити можна через запрограмоване вимкнення приладів, коли нікого немає вдома.

Щодо безпеки. У CLAP є сигналізація, яку можна активувати в один дотик через смартфон. В разі, якщо вона спрацює, сигнал отримує не тільки господар квартири, а й охорона. А за допомогою внутрішніх камер ви завжди будете в курсі того, що робиться в вашій оселі. Відеодомофон також під’єднаний до системи, тому ви можете відповісти на виклик, коли хтось подзвонить у ваші двері.

Через CLAP можна викликати майстра, замовити їжу або викликати таксі.

Скільки буде коштувати такий комфорт, поки що невідомо. Єдина інформація на цю тему — CLAP має кілька комплектацій. Водночас розробники обіцяють, що покупці квартир в компанії «Укрбуд» не будуть переплачувати ані за систему, ані за її монтаж. Тоді логічно припустити, що її вартість вже заклали в ціну апартаментів.

CLAP з’явиться у 19 ЖК протягом 2018-2020 рр. Окрім цього, компанія домовляється з роздрібними мережами електроніки про дистрибуцію, а також планує вийти на ринки Європи, США і Канади.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти