Напередодні Нового року депутати зробили українським автолюбителям подарунок — скасували ПДВ та акциз на імпортні електрокари з 1 січня 2018 року. Правда, не на 5 років, як передбачалося від самого початку, а лише на рік. Та й на тому дякуємо!

Тепер експерти вираховують, наскільки подешевшає електромобіль, привезений з-за кордону. Наразі цифри тішать!

Та спочатку про ринок:

«Відповідно до звіту Electric Vehicle Outlook 2017 (Bloomberg New Energy Finance) 2040 року частка електрокарів в світовому продажу буде 54%! Всі провідні країни світу віддають перевагу електрокарам і відмовляються від машин із двигунами внутрішнього згорання, починаючи з 2025 року», — написав міністр інфраструктури України Володимир Омелян після прийняття законопроекту.

Щодо України, то нагадаємо — за перші три квартали 2017 року наші співвітчизники придбали більше електрокарів, ніж за 2016-й. Загалом цього року українці зареєстрували 4 тис. електрокарів.

Найпопулярніший з них — Nissan Leaf (понад 1,1 тис. реєстрацій).

Саме на прикладі цієї машині експерти і підраховують приблизну вартість електрокара після 1 січня 2018 року.

«Якщо від поточної ринкової вартості авто, 14 тис. €, відняти скасований ПДВ, вийде 11 666 €. Якщо від цієї суми вирахувати 109 € акцизу, вийде 11 557 €. Отже, знижка становитиме близько 17% або майже 2,5 тис. €», — кажуть аналітики з «Економічної правди».

Розрахунки Назара Шимоне-Давида, співзасновника Tesla Club Ukraine, в чомусь співпадають з цифрами «ЕП» та економія виходить трохи меншою. Можливо, за основу він взяв іншу вартість:

«Якщо говорити про Nissan Leaf, який ввозиться із США, то вартість зменшиться майже на 17% (на 1 тис. — 1,5 тис. €). Але це може залежати від попиту, чим він більший, тим більша вірогідність підвищення ціни».

Також він вважає, що якщо купувати дорожчий електрокар, наприклад, за 30 тис. €, то економія буде більшою — до 5 тис. €. А на машинах Tesla взагалі можна буде заощадити до 20 тис. €.

До речі, днями один з членів нашої редакції описав власній досвід придбання Nissan Leaf. Можливо, його історія стане вам у нагоді!

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти