Минулого тижня влада Сан-Франциско наказала правозахисній організації SF SPCA, яка опікується безпритульними тваринами, прибрати з-під стін одного зі своїх офісів робота Knightscope, який зганяв із тротуару безпритульних людей.

Так-так, ваші очі вас не підвели і ви все правильно прочитали. Річ у тому, що у Штатах це дуже поширена проблема — наметові міні-містечка безхатченків посеред міста. Заручниками такої ситуації стали співробітники одного з офісів організації.

За словами Крісти Мелоуні, менеджера зі зв’язків з громадськістю SF SPCA, працівники вже не могли вільно рухатися біля будівлі. Тому організація пішла на крайні заходи — залучила робота K9 від Knightscope (який чимось схожий на R2D2 з «Зоряних воєн»).

Він уміє записувати відео або ж вести пряму трансляцію. Якщо перед K9 з’являється людина, якої на цій території бути не повинно, він вмикає гучний звуковий сигнал. Саме цю функцію і використали зоозахисники у своїй боротьбі. Пані Мелоуні запевняє, що за місяць роботи автономного охоронця кількість наметів навколо SF SPCA зменшилася.

Зменшилася й кількість зламів авто поблизу. Та влада Сан-Франциско не оцінила цих досягнень і поставила ультиматум — або прибираєте робота, або сплачуєте 1 тис. $ за кожен день, коли він працював на вулиці.

До речі, Knightscope здає роботів в оренду за 7$ за годину — це менше, ніж отримує охоронець. Більшість клієнтів компанії, серед яких Microsoft і Uber, використовують K9 для патрулювання офісів або парковок.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти