Ще у квітні Олександр Лукашенко поставив завдання підготувати декрет про діяльність ПРТ («Парк високих технологій»). У грудні 2017-го цей документ було підписано. Мета створення ПРТ — залучення до Білорусі найкращих ІТ-компанії з усього світу.

Навесні президент Білорусі заявив:

Штучний інтелект, безпілотні автомобілі, цифрові валюти… Перераховувати можна довго. Наше завдання — надати такі умови, щоб світові лідери в цих сферах відкривали в Білорусі свої представництва, центри розробок і створювали затребуваний в світі продукт з високою доданою вартістю.

Декрет, окрім іншого, легалізує роботу криптовалют на території країни, спрощує документообіг, послабляє валютний контроль та вводить ряд інших нововведень. Декрет подовжує термін дії пільг для резидентів ПВТ до 2049 року і вводить нові пільги для спрощення роботи продуктових компаній.

Пільги

Зокрема, мова йде про можливості оплачувати маркетингові витрати завдяки звільненню від податку на прибуток іноземних організацій, а також від сплати ПДВ нерезидентів, що надають маркетингові або рекламні послуги, і від офшорного збору.

Новий декрет значно розширює перелік видів діяльності, які можуть бути підставою для резидентства в ПВТ: в новому списку їх стало 37. Серед найважливіших новинок: освітні послуги, робота з криптовалютами (включаючи майнінг), створення та продаж програмного забезпечення та інвестиції. Деталізовані види діяльності включають розробку штучного інтелекту, інтернет речей, робототехніку, роботу з безпілотниками, аутсорсинг бізнес-процесів.

Основний акцент робитиметься на підтримку компаній, що мають власні розробки в сфері нових і високих технологій. Вони зможуть монетизувати свій продукт будь-яким можливим способом. Отримувати дохід можна буде не тільки за монетизацію розробки, а й за надання послуг з використанням власних розробок.

Варто відзначити, що Наглядова рада ПВТ може самостійно розширювати список і допускати до числа резидентів компанії, чия діяльність не підпадає під дію Указу.

Наприклад, членами ПВТ можуть стати компанії, які спеціалізуються на таких видах робіт:

  • створення і робота з продуктами з використанням блокчейну та розподілених баз даних;
  • створення, навчання нейронних мереж та інших алгоритмів у розділах штучного інтелекту;
  • розробка, обслуговування, використання та продаж систем безпілотного керування транспортними засобами;
  • розробка і реалізація медичних технологій, біотехнологій;
  • аутсорсинг бізнес-процесів;
  • створення та просування програмного забезпечення;
  • майнінг, робота криптовалютних бірж, криптообмінні пункти;
  • діяльність з використанням токенів;
  • діяльність в сфері кіберспорту.

Декрет спрощує подачу звітності для резидентів ПВТ та знімає обмеження на роботу. Зокрема, дозволяється використовувати електронні гроші, відкривати рахунки в банках-нерезидентах, використовувати англомовні документи при обліку.

Криптовалютная бухта

Значна увага приділяється розвитку криптовалютних платежів і блокчейн-технологій. Для створення сприятливих умов вводяться податкові пільги на операції з токенами, включаючи криптовалюти.

Так, серед видів діяльності для резидентів ПВТ з’являються окремо позначені і безпосередньо пов’язані з блокчейном і криптовалютами:

  • надання послуг зі створення і розміщення токенів;
  • діяльність криптовалютних бірж;
  • обмін криптовалют;
  • майнінг.

Візові питання

Резидентам ПВТ не потрібен дозвіл на залучення іноземців на роботу, а самі іноземні громадяни зможуть працювати без дозволу і отримувати посвідку на проживання у спрощеному порядку.

Працівники та засновники компаній-резидентів ПВТ з числа іноземних громадян отримують право на безвізовий в’їзд до Білорусі до 180 днів. Члени ПВТ самі зможуть формувати списки іноземних громадян, яким потрібен безвізовий в’їзд.

Фото — «Білорусь сьогодні»

Що не так?

На папері нововведення виглядають добре, але варто розібратись краще, щоб зрозуміти причини і наслідки таких змін. Лукашенко, колишній директор колгоспу, вибудував в країні чітку вертикаль влади, яка контролюється Білоруським КДБ. Формально парламент може впливати на рішення президента, але на практиці такі прецеденти відсутні. Фактично вся влада у республіці сконцентрована в руках однієї людини.

Як показує досвід, Лукашенко може різко міняти настрій своїх заяв. Так, у лютому 2017-го він різко критикував IT-сектор країни за те, що ті відкривали рахунки у іноземних банках (хоча законом це не заборонено).

На зустрічі із журналістами він тоді заявив:

Мало того, що вони отримують хорошу зарплату і платять тільки прибутковий податок, так ще почали відкривати рахунки за кордоном. І копманії їм кидають гроші на картки… Почали вже в конвертах зарплату отримувати… Скандал ми піднімати не стали, але я доручив голові Слідчого комітету «поїхати туди, зібрати їх і попередити».

Сергій Войтович, автор технології керованих шоу-костюмів, які користуються попитом по всьому світу, деякий час працював у Брестському технопарку. Він так згадує свій досвід роботи з місцевою владою:

Неможливо нормально працювати зі світовими платіжними системами та електронними грошима. Ми користувалися напівбілими схемами для прийому платежів і це вилилося у великі штрафи, а на мене завели кримінальну справу Довелося відкрити офіс в Естонії. Це вже стандартна схема відмивання грошей — але людей досі штрафують і саджають через це. Але інших способів поки немає, без цього неможливо було б працювати.

Як зміниться риторика Лукашенка 2018 року, не може знати ніхто. Компанії, які вирішать переїхати до Білорусі для роботи в «Парку технологій», будуть повністю залежати від настрою білоруського президента.

Коменти