Останнім часом Facebook не критикував, мабуть, лише ледачий. Колишні працівники, уряд США та звичайні користувачі — усі незадоволені роботою соцмережі. Перші вважають, що вони створили монстра, який лише руйнує, а не об’єднує. Другі — що саме завдяки Fb Трамп став президентом (ну, і ще за допомогою російських хакерів). Треті — що Facebook прослуховує їх.

Нарешті всі ці меседжі дійшли до компанії і там замислилися: «А може, ми справді щось не те робимо?». Аби відповісти на це питання, керівництво соцмережі провело кілька досліджень.

Головне, що хотіли дізнатися у компанії — чи справді Facebook шкодить людям? Забігаючи наперед, можна сказати — і так, і ні.

Під час експериментів виявилося, що все залежить від того, як людина користується мережею. Чи вона просто гортає стрічку, наче дивиться телевізор, чи активно спілкується з друзями. Усе це має значення.

Отже, користувачі, які здебільшого просто споживають інформацію, кажуть про погіршення самопочуття. Це довів експеримент у Мічиганському університеті. Студенти, які скролили стрічку упродовж 10 хвилин, потім перебували у гіршому настрої, аніж ті їхні колеги, які в цей час щось постили або листувалися з друзями.

У Каліфорнійському університеті піддослідні, які «лайкали» вдвічі більше публікацій, ніж середньостатистичний користувач, та ті, які в чотири рази більше клацали на різноманітні посилання, заявляли про погіршення психічного стану. Чому саме, невідомо.

Дослідники припускають, що онлайн-читання призводить до негативного соціального порівняння. Можливо, навіть сильнішого, ніж у реальному житті, бо у своїх дописах люди все перебільшують і прикрашають.

Водночас активна взаємодія з людьми, особливо обмін повідомленнями, публікаціями та коментарями з близькими друзями і нагадування про минулі взаємодії, поліпшували самопочуття.

Дослідження, проведене в Університеті Карнегі, показало, що користувачі, які надіслали або отримали більше повідомлень і коментарів, менше страждали від депресії та почуття самотності. Позитивні ефекти були ще сильнішими, коли люди розмовляли зі своїми близькими в інтернеті. Простого поновлення статусу було недостатньо: користувачі мусили взаємодіяти один із одним.

Не слід забувати, що компанії вигідно, аби ми проводили якомога більше часу у мережі. Саме так Цукербег максимізує прибуток від реклами. А дивлячись на те, яким став Facebook, можна припустити, що саме цього вони і прагнуть. Так, у наведених уривках можна прослідкувати думку — спілкуйтеся більше з рідними людьми, і буде вам щастя.

Та дослідники забули уточнити, що робити це треба і в реальному житті.

Читайте також про те, з чим доводиться працювати модераторам Фейсбуку: Насильство і порнографія за 15 доларів на годину.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти