У вересні 2017 року Lifecell отримав неприємну звістку від Антимонопольного комітету України — компанію оштрафували на 19,4 млн грн «за недостовірну інформацію про умови тарифікації дзвінків». Днями така ж доля спіткала і «Київстар», але там із цим рішенням не згодні.

За словами Юрія Терентьєва, голови АМКУ, оператор, описуючи умови тарифікації, використав три типи тверджень. У двох із них зазначалося, що  тарифікація «посекундна».

«По факту це твердження — неправдиве. Вартість повної хвилини розмови списувалася в першу секунду розмови», — зазначив голова комітету.

Отже, на думку АМКУ, компанія «Київстар» порушила статтю 15-1 ЗУ «Про захист від недобросовісної конкуренції», тому повинна виплатити штраф — 21,3 млн грн.

У коментарях до посту пана Терентьєва користувачі поцікавилися — чому суми санкцій для Lifecell та «Київстара» майже однакові, хоча за кількістю абонентів їх складно порівняти. Наразі в останнього оператора 26,4 млн абонентів.

«Київстар» — більший оператор, ніж Lifecell, але проблемна комунікація використовувалася лише в частині тарифних планів», — відповів на це голова АМКУ.

Та компанія не згодна з такими формулюваннями і висновками, тому хоче (точніше — «розглядає таку можливість») оскаржити рішення АМКУ, повідомляє «Економічна правда».

«Відповідно до Закону про телекомунікації кожен телекомоператор самостійно встановлює тарифи і спосіб тарифікації тривалості надання послуги. Закон вимагає, аби для обчислення вартості послуг використовувалася тарифна одиниця: секунда, хвилина, обсяг даних, кількість повідомлень. «Київстар» повністю дотримується цих законодавчих вимог», — цитує видання прес-службу компанії.

Варто згадати, що термін «посекундна тарифікація» використовується всіма без виключення мобільними операторами України вже багато років. Тарифи завжди мають додаткові відомості, які варто розглядати уважніше, аніж сам тариф. Там зазвичай додається, що «оплачується вартість першої секунди», яка рівняється ціні розмови за хвилину.

Фактично це і є похвилинна тарифікація, проте таки опис вводить в оману користувачів. Чому АМКУ звернула увагу на це тільки тепер і чому під гарчу руку потрапили тільки Lifecell і Київстар — невідомо.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти