Зовні пристрій схожий на авіамодель — невеликого розміру, майже іграшковий. Та створили його не для забав. Задачі, які виконує цей дрон — розвідка і корегування вогню, повідомляють журналісти Express.

На розробку БПЛА, який, до речі, має не таке вже і войовниче ім`я «Маргарита», пішов майже рік. Коштував він (або вона) понад 186 тис. грн. Та результат вартував цього часу і грошей, запевняють волонтери з Черкас та Києва. Відмінна особливість дрона — його створювали за власними кресленнями, тобто аналогів йому немає.

Уперше «Маргариту» протестували у серпні цього року.

«… Ми «нашпигували» цей безпілотник спеціальними датчиками та мікросхемами. Тому він здатний виконувати в небі складні завдання: розвідку чи корегування вогню і водночас бути непомітним для ворожих радарів. Тобто наша «Маргарита» може «продефілювати» будь-де за заданим маршрутом і повернутися назад», — розповідав військовослужбовець із позивним «Кречет».

Дрон безшумний. Його не можуть засікти навіть прогресивні системи стеження. Також він швидший та витриваліший за своїх «побратимів», які є на озброєнні.

Наступний проект конструкторів — система «Тарас». Своє ім’я вона отримала на честь молодого розробника, який загинув. Система буде складатися з двох літаків-розвідників («Грому» та «Блискавки»), що працюватимуть в тандемі. Бюджет проекту невідомий.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Антон

Це дуже круто, коли є такі люди, які витрачають свій час (найдорожче, що вони мають) і власні кошти на розробку того, що може бути корисним державі в час війни. Головне, щоб це помітили і використали!

Назар Токар

Доводиться самим собі бути державою…