Ялинка — один із символів Нового року, чиїй долі, будемо відверті, не позаздриш. Зрубали, використали, викинули — ось такий життєвий цикл. Та мода на живі дерева не минає. Єдине, що можна зробити — перевірити легальність походження ялинки через спеціальний додаток, який цього року розробили у Держлісагенстві.

З 2014 року новорічні ялинки маркують самоклейними етикетками. На них зазначено індивідуальний номер та штрих-код.

Якщо такого папірця немає, то, скоріш за все, походження ялинки «сумнівне», як кажуть працівники відомства.

Проте наявність етикетки — теж ще не показник. Інформацію треба перевірити. Раніше це можна було зробити лише на сайті ukrforest.com, та це не дуже зручно, коли ти купуєш ялинку на базарі або безпосередньо у лісогосподарстві. Тепер ознайомитися з походженням обраного дерева можна відразу на точці продажу.

Для цього треба завантажити додаток «Ялинка». Після його активації введіть номер з етикетки. Якщо інформації немає, можна вважати, що ялинку зрубали незаконно. У цьому випадку треба звернутися до поліції або  територіальних органів Держлісагентства.

Додаток для Android можна завантажити тут.

Цього року державними лісогосподарськими підприємствами заплановано реалізувати близько 550 тис. новорічних ялинок. Як повідомляють у відомстві, існують спеціальні плантації новорічних ялинок.

Їхня загальна площа — 5 тис. га. Кількість хвойних дерев різних порід — 18 млн. одиниць. Вік — від 1 до 10 років.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти