У листопаді цього року було презентовано регіональну «Стратегію енергозбереження, енергоефективності та розвитку відновлювальних джерел енергії у Дніпропетровській області» на 2018—2035 роки. У документі зазначалося, що регіон вживає 5,47 млрд куб. газу на рік. Та область має великий ресурс у сфері енергозбереження та енергоефективності, який може скласти до 50%.

Підтверджують цю тезу інші новини. Наприклад, на початку 2017 року близько 20 котелень у школах та садочках Дніпровщини перевели на альтернативне опалення.

За словами Валентина Резніченка, голови Дніпропетровської ОДА, мінімізація газової залежності та економія бюджетних коштів — це загальнодержавна стратегія.

«За останні два роки в області переведені на твердопаливні котли більше 30 котелень у дитсадках, школах і лікарнях. У бюджетних установах стало набагато тепліше», — запевнив пан Резніченко.

Цього року на альтернативні види опалення перейшли 12 шкіл та 6 дитсадків у Нікополі, Марганці, Верхньодніпровському, Солонянському, П’ятихатському, Новомосковському, Широківському районах, а також у Новолатівській і Новопокровській об’єднаних громадах.

Узагалі у Дніпропетровський області працює понад 100 твердопаливних котелень. Будувати їх вигідно, бо тариф нижчий за газовий, а тепло можна регулювати залежно від погоди, зазначають в ДОДА.

Один із видів біопалива, який використовують у дніпровських котельнях — гранули з пресованого соняшникового лушпиння.

«Окрім великого тепловиділення, використання цього виду палива достатньо рентабельне і складає понад 50%, що є досить привабливою цифрою для інвесторів. Наша програма працює вже два роки, за цей час було переобладнано велику кількість комунальних закладів. Наступного року ще більше будівель у області перейде на альтернативний вид опалення», — зазначив Олександр Коломійцев, директор інвестиційно-інноваційного центру при ДніпроОДА.

За його словами, один завод із переробки соняшника виробляє на рік приблизно 50 тис. т лушпиння. Цього достатньо, аби забезпечити теплом понад 100 комунальних закладів на один опалювальний сезон.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти