У Нью-Йорку перед судом постала жінка, яка нібито надіслала загалом 85 тис. $ у біткойнах на підтримку терористичного угрупування «Ісламська держава». Згодом вона і сама хотіла приєднатися до терористів, повідомляє BBC.

Зубію Шахназ, громадянку США, що народилася в Пакистані, звинувачують у тому, що вона у шахрайський спосіб отримала гроші в декількох банках, та потім переказувала їх через Пакистан, Китай та Туреччину для фінансування Ісламської Держави в Іраку та Леванті.

Слідство вважає, що на «темний бік» дівчину потягнуло ще в серпні 2015 року. Саме тоді вона почала шукати в інтернеті інформацію про ІДІЛ.

У січні 2016 року вона висловила бажання співпрацювати з благодійною організацією в Йорданії. Відтак два тижні вона провела в Аммані (столиця Йорданії), і в таборі біженців у Затаарі. Як кажуть слідчі, ІДІЛ має значний вплив у цій місцевості.

Повернувшись до США, Шаїназ надала неправдиву інформацію, аби отримати банківські позики і кредитні картки. Отримані гроші вона перевела в біткоіни та в іншу криптовалюту. Перекази проходили з березня по серпень.

Дівчину заарештували, коли вона намагалася вилетіти до Стамбулу. Спочатку вона сказала, що хоче відвідати тамтешні мечеті та туристичні об’єкти. Але потім визнала, що нікого не знає у Стамбулі та навіть не бронювала готель.

Під час арешту дівчина мала при собі незадекларованих 9,5 тис. $. Окрім цього, вона намагалася стерти інформацію зі своїх гаджетів. Та потім через історію пошуку було встановлено, що Шахназ шукала «квиток в один бік до Стамбула». З цього слідчі зробили висновок, що вона хотіла доєднатися до ІДІЛ.

Наразі дівчині загрожує до 20 років ув’язнення за кожним звинуваченням у відмиванні коштів та до 30 років за  банківське шахрайство.

Адвокат обвинуваченої Стів Зіссо запевняє, що Зубія насправді допомагала сирійським біженцям.

«Те, що вона побачила під час своїх подорожей, змусило її присвятити себе допомозі нужденним. Вона робила все можливе для цього», — зазначив він.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти