Лише одне падіння і екран новенького смартфону покривається павутинням тріщин. І що з цим робити? Нести до майстрів? Ця дилема не дає нам спокою, виводить з рівноваги. От якби скло саме могло склеюватися!

Здається, учені нарешті почули наші молитви і створили якраз такий матеріал. Правда, випадково, та яке це має значення?

Чудо сталося в стінах Токійського університету. Студент цього закладу винайшов полімерне скло, яке самовідновлюється без застосування високих температур. Тріснуті елементи треба лише притиснути один до одного на півхвилини.

Дослідники на чолі з професором Такузо Аїдою сподіваються, що з цього матеріалу можна буде робити екрани для смартфонів та інших крихких приладів.

Раніше вченим уже вдалося створити самовідновлювальну гуму та пластмаси, пишуть журналісти The Guardian. Та скло стало першим твердим матеріалом, який може відновитися за кімнатної температури.

«Висока механічна міцність і здатність до відновлення — зазвичай взаємовиключні поняття», — пишуть японські вчені.

Так, у минулому розроблялися матеріали з подібними властивостями. Але їх здебільшого треба було нагрівати до 120°C. Тільки тоді розрізнені елементи мали шанс знову стати одним цілим.

Властивості нового скла, ключовий елемент якого — поліефір-тіосечовина (CH4N2S), випадково виявив студент Ю Янагісава, бо взагалі він робив з цієї речовини клей. Та він помітив, що, якщо розрізати цей полімер, а потім на 30 секунд притиснути його половинки одна до одної за температури 21°C, то вони склеються.

Подальші експерименти показали, що матеріал повністю відновлює свою структуру.

«Я сподіваюся, що полімерне скло, яке можна відремонтувати, стане новим екологічно чистим матеріалом і у разі пошкоджень його не доведеться викидати», — сказав Ю.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти