Україна нарешті вирішила навести лад на своєму кордоні, аби на територію нашої держави потрапляло якомога менше осіб із сумнівними біографіями. Тому з 1 січня запрацювала система фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства.

Окрім цього, для громадян інших країн введуть електронні візи.

«Кабінет Міністрів за дорученням РНБО затвердив перелік країн міграційного ризику. Серед них найбільшу проблему ми маємо з Російською Федерацією. І наступного року проблема буде вирішуватися», — зазначив Олександр Турчинов, секретар РНБО, під час презентації системи фіксації.

Що це означає? Перетин кордону буде проходити за біометричними паспортами, з перевіркою в пунктах контролю відбитків пальців. Також доведеться пояснювати мету свого візиту. Водночас запроваджується система фіксації перебування громадян із країн міграційного ризику.

Біометричний контроль дозволить краще фільтрувати осіб, що перетинають державний кордон.

«Наша система рахує, скільки діб особа, що в’їхала в Україну, перебуває на її території. Якщо особа прострочила термін у 90 діб, ми складаємо відповідні протоколи про порушення порядку перебування», — розповів Петро Цигикал, голова Держприкордонслужби.

Система почала діяти 1 січня 2018 року у 157 пунктах пропуску. За словами пана Цигикала, мова йде про пункти на російському кордоні та у аеропортах. Оснащення пунктів на західному кордоні мають завершити до кінця року.

Ще одне нововведення — електронні візи. Як розповів Андрій Заєць, держсекретар МЗС України, їх запровадять у першому кварталі 2018-го.

«Це дозволить розвантажити наші консульські пункти в аеропортах, коли одним рейсом прибуває 40-50 іноземців, яким на місці потрібно оформити візу, тому виникає черга і перший контакт з Україною для них не дуже психологічно вдалий», — зазначив пан Заєць.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти