Нинішні ціни на газ багатьох українців вганяють у депресію, тому багато хто шукає альтернативні варіанти опалення. Один із таких — Олег Павловський, який мешкає у Запоріжжі. Він власноруч створив кілька колекторів із пивних банок. Тому взимку температура у його будинку тримається на рівні 22°С і вище, повідомляє Z.

Раніше подружжя Павловських мешкало у трикімнатній квартирі, та восени родина переїхала до будинку, який будувала 4 роки. Ані газу, ані електрики в ньому не було і не планувалося. За підрахунками Олега ці блага цивілізації невиправдано дорого коштують, тому він вирішив добувати енергію власноруч.

Для початку зробив кілька сонячних панелей та встановив їх на даху. Та що робити з теплом? Тим паче, що попереднього опалювального сезону Павловський витратив 18 кубів дрів, а це 15 тис. грн.

Винахідник витратив на систему обігріву дому всього 2000 грн.

Пошуки альтернативного варіанту обігріву привели чоловіка до ідеї створення сонячного колектора з… пивних бляшанок. Бо вони зроблені з харчового алюмінію без домішок та легко нагріваються (у сонячну погоду — до 95ºС).

«Почитав в інтернеті, що це ефективно працює. Я людина творча, технічна, тому вирішив спробувати», — розповідає Олег.

Колектор зроблено майже з підручних матеріалів: алюмінієвих банок, дошок, скла, пінопласту, вати, фольги. За словами пана Павловського, найскладнішим для нього було зібрати бляшанки, бо сам він не п’є. Спочатку просив у друзів. Та виявилося, що це дуже довгий шлях. Тому Олег поїхав на пункт прийому тари. Там за тиждень для нього зібрали 300 бляшанок по гривні за штуку.

Один колектор — це 221 банка та тиждень часу. Площа батареї — 3 м², виробляє вона 2 кВт/год. Взимку температура в будинку площею 150 м² становить +22 — +23ºС у сонячні дні. Коли сонця недостатньо, господар використовує дрова та пічку.

Загальна вартість такої батареї — до 2 тис. грн. Усього в Олега їх вже 3.

Подальші плани чоловіка — зробити ще кілька колекторів, аби вони обігрівали в будинку і підлогу, а ще — водонагрівач від сонця і вітряк, також виготовлений власноруч.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

professor

Потужність вимірюється в кіловатах, а не в кіловатах на годину.

Назар Токар

Оновили, дякуємо.