Нещодавно ми разом з вами тішилися, бо 2018 року на орбіті нарешті мав з’явитися перший український супутник «Либідь». Та виходить, що ми раділи зарано. Виявилося, що з проекту вийшли та не хочуть повертатися наші канадські партнери.

Привід — 8 млн $, що зникли з проекту у 2011-2012 роках.

Про те, що вітчизняний супутник з’явиться на орбіті у другій половині 2018 року, розповідав Павло Дегтяренко, голова Державного космічного агентства України, у листопаді 2017-го. Але в деталі він не заглиблювався. Відтак виявилося, що трохи раніше,  у вересні, від співпраці відмовилася канадська компанія MDA.

Саме з нею у далекому 2010-у наш «Укркосмос» розпочав цей проект.

«Канадці мали виготовити супутник для Укркосмосу, після чого «Либідь» на українській ракеті «Зеніт» мав вийти на орбіту з космодрому Байконур. Фінансувала проект канадська експортна агенція EDC, що видала Україні кредит у розмірі 292 млн $ під гарантії українського уряду», — пишуть журналісти.

Супутник зробили, та запустити його завадила анексія Криму. У Євпаторії мав бути розташований пункт керування «Либіддю». Але після анексії Криму Росією про нього довелося забути. Саме з 2014 року канадці практично відійшли від реалізації проекту. Та не через форс-мажор, як називають цю ситуацію в Агентстві, а через зниклі гроші.

8 млн $, які наші партнери виділили підприємству «Південмаш» на створення ракети-носія. Відомо, що їх проводили через кіпрський офшор Briklin Limited, який з’явився у схемі фінансування за наполяганням української сторони. Він належав Михайлу Гріншпону, бізнесмену зі скандальним минулим, який тоді був неофіційним радником голови космічного агентства.

Пан Гріншпон не приховує, що саме він керував офшором. Та пропажу грошей підприємець списує на фінансову кризу на Кіпрі у 2012-2013 роках. Наразі питанням зниклих мільйонів займається Національне антикорупційне бюро.

За словами пана Дегтяренка, Агентство знайшло підтримку Кабінету Міністрів щодо подальшого фінансування завершення проекту. Та чи вистачить грошей, аби нарешті запустити «Либідь» на орбіту — питання і досі відкрите.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти