Сила людей — в умінні об’єднуватися. Та одна справа — довіритися незнайомцю в екстремальній ситуації. І зовсім інша — коли навкруги сякий-такий спокій і кожен сам за себе. Роман Таратула, звичайний дільничний зі Львівщини, довів, що об’єднатися за таких обставин теж можливо.

У селі Солонки йому, разом із мешканцями та місцевими депутатами, вдалося створити мережу зовнішнього відеоспостереження з понад ста камер. Завдяки цьому квартирні крадіжки практично припинилися, повідомляє прес-служба Національної поліції у Львівській області.

Роман, який за фахом узагалі журналіст, працює дільничним у Пустомитівському районі, а точніше у Солонківській адміністративній зоні. До неї входять 4 сільради, 20 населених пунктів і проживає майже 20 тис. мешканців. Свої обов’язки чоловік почав виконувати 10 років тому.

«Майже щодня реєстрував крадіжку з помешкання, бували й вуличні крадіжки, випадки хуліганства і таке інше. Я почав пояснювати людям переваги співпраці з тоді Державною службою охорони. Багато власників будинків дослухались до наших порад і поставили помешкання під охорону — рівень злочинності почав зменшуватись», — згадує пан Таратула.

Проте дільничний вирішив піти далі. Він почав розказувати людям про переваги мережі відеоспостереження. З її допомогою можна було б слідкувати за порядком на всій території села. І місцеві мешканці почали до нього прислухатися.

«Розпочати ми вирішили з Солонки. Ідея була така — встановити у селі камери відеоспостереження, звести всю інформацію на один пульт і у такий спосіб відстежувати усе, що робиться у селі з можливістю запису та подальшого перегляду», — розповідає Роман.

Ідея Романа Таратули допомогла суттєво знизити рівень злочинності у селі.

Та на реалізацію будь-якої ідеї, доброї чи поганої, потрібні гроші, а люди не поспішали вкладати свої кровні. Що можна зрозуміти. Тому перший крок зробили депутати сільської ради. Вони виділили кошти на обладнання, зокрема, на камери відеоспостереження. Після цього до проекту доєдналися підприємці, а згодом — і прості люди.

«Механізм прозорий і справедливий — ми розповідали людям, яке саме обладнання може коректно працювати зі вже закупленим, вони самі купували його, а ми вже встановлювали і підключали до нашої загальної мережі. І мешканці погодилися, що це правильно», — каже Роман Таратула.

Усього за 4 роки було встановлено понад 100 камер. У прес-службі Нацполіції запевняють, що відтоді у Солонці не було жодної квартирної крадіжки. Правоохоронці розкривають навіть ДТП, які трапляються за межами населеного пункту — на міжнародній трасі «Київ-Чоп».

Загалом рівень злочинності зменшився на 70%.

Наразі місцеві жителі хочуть встановити ще 200 камер, а сам Роман — розповсюдити цей досвід на інші села, райони, і, можливо, навіть на всю Львівську область.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти