Наприкінці минулого року журналісти Financial Times склали Топ-100 новаторів Європи. Одним із них став українець Андрій Карпюк, засновник стартапа BIOsens LTD. Зараз він із колегами розробляє тестер для швидкої діагностики безпеки харчових продуктів. Зокрема пристрій визначає наявність і кількість мікотоксинів.

Чому це важливо?

«Мікотоксини — це продукти життєдіяльності грибів, це пліснява. Але коли ви її вже бачите, то вам не потрібні жодні експрес-тести. А мікотоксини ви не бачите, і постає питання: як їх знайти? Можна відправити зразок у лабораторію, але це довго», — розповідає  Андрій.

Скупчення мікотоксинів в організмі може привести до раку печінки, тому краще стежити за якістю споживаної їжі. Для цього хлопець зі своєю командою працює над пристроєм BIOsens, що вимірює кількість цих небезпечних організмів.

Поки що є лише прототип приладу. Його друкують на 3D-принтері. А у Київському політехнічному університеті тест-смужки покривають алюмінієм. Наразі BIOsens випробовують у лабораторних умовах.

За словами Андрія, пристрій ще не готовий до масового використання, бо його ціна зависока. Проблема у смужках. Вартість однієї — 10$.

«Ми працюємо над новими технологіями, які зможуть удешевити виробництво від 10 до 100 разів», — запевнив Андрій.

Наразі BIOsens LTD шукає 200 тис. $, аби завершити проект. За вже чинною традицією, увагу до українського тестеру виявляють з-за кордону.

«Є різні пропозиції від європейських та американських державних органів, щоб реєструватися там у них і вже прямо звідти вести бізнес. Чого натомість не бачимо від України. І другий момент, в Україні досить важко залучити інвестиції, тому ми будемо більше націлені на ту країну, яка підтримає нас фінансово», — підсумовує новатор.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти