Учасники вітчизняного ринку поновлюваних джерел енергії мають хорошу новину: наприкінці 2017-го Президент Порошенко підписав Закон «Про приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії» (IRENA).

Це означає, що учасники ринку зможуть розраховувати на пільгові кредити, доступ до інформації та напрацювань у цій сфері тощо.

International Renewable Energy Agency було засновано 2009 року з ініціативи Німеччини. Офіс організації розташовано в Абу-Дабі. IRENA сприяє нарощуванню темпів використання поновлюваних джерел енергії в усьому світі і поширенню знань та технологій у цій галузі.

На установчій конференції статут агентства підписали 75 держав. Наразі членами IRENA є 154 країни. Ще 26 поки не ратифікували договір про членство. На сайті організації є мапа, де вказано, що Україна перебуває поміж останніх. Вочевидь, зміни внесуть найближчим часом.

«… Ми виходимо на міжнародну арену з питань відновлюваної енергетики, зможемо залучати до українських «зелених» проектів досвід, інновації та інвестиції передових країн світу, і це сприятиме зменшенню енергозалежності України», — таку думку висловив Сергій Савчук, голова Держенергоефективності, після того, як на початку грудня парламент ухвалив відповідний Закон.

Віднині Україна може розраховувати на пільгові кредити від Абу-Дабійського фонду розвитку (АDFD) під 1-2% річних на строк до 20 років, включаючи 5-річний пільговий період, за умови співфінансування 50/50. Окрім цього, ми отримаємо інформацію про новітні дослідження, а також прогресивні механізми фінансування відповідних проектів.

Нагадаємо, що раніше фахівці з Держенергоефективності розробили стратегію, за якою наша країна може перейти на 11% «зеленої» енергії вже до кінця 2020 року. Та для цього потрібні 12 млрд $. Вступ до IRENA — шанс отримати ці гроші.

«Участь України в IRENA буде позитивним сигналом для іноземних інвесторів, які аналізують можливості реалізації проектів у нашій країні», — зазначив пан Савчук

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти