Проекти Піднебесної, особливо ті, що пов’язані з відновлюваними джерелами енергії, іноді вражають своїми масштабами. Нещодавно у місті Шеньчжень з 12 млн мешканців всі громадські буси (а це понад 16 тис. одиниць) замінили на автобуси, які працюють на акумуляторах.

На черзі ще одна приголомшлива історія — у місті Цзинань відкрили перший кілометр дороги із сонячними батареями замість асфальту.

Загалом прокладене шосе складається з трьох шарів. Верхній — це прозорий бетон, який має ті ж властивості, що й звичайний. Другий шар — це безпосередньо панелі. А нижній відокремлює їх від вологої землі. За словами конструкторів, така технологічна дорога може витримати вагу вантажівок середнього розміру.

Загальна площа панелей — 5,8 тис. м². Вони можуть генерувати 1 млн кВт/год електроенергії на рік. Цього достатньо, аби задовільнити повсякденні потреби близько 800 домашніх господарств.

«Проект дозволить зекономити місце на будівництві сонячних ферм і скоротити дальність передачі», — зазначив Сюй Чунфу, голова інженерної групи.

Вироблена електрика піде на живлення ліхтарів, вивісок, камер спостереження, тунельних воріт. Надлишки будуть надходити до державної мережі. Передбачається, що в майбутньому через дорогу, а точніше, через вмонтовані в неї панелі, зможуть отримувати енергію й електрокари.

Інженер не озвучив вартість проекту, але сказав, що на його реалізацію в інших країнах пішло б удвічі більше грошей.

«З розвитком сонячної енергетики в Китаї вартість може стати ще меншою», — додав він.

Загальна протяжність технологічного шосе — 1,93 км. Наразі відкрили відрізок в 1 км.

У Цзинань це вже другий подібний проект. Перший завершили у вересні минулого року. Тоді дорогу протяжністю 160 м будували 10 місяців. Площа вмонтованих сонячних панелей склала 660,5 м².

Оновлено. Як стало відомо, вже за кілька днів після відкриття невідомі поцупили частину дороги. Незважаючи на те, що в Китаї сонячні панелі коштують досить дешево, це не зупинило крадіїв, і вони вночі демонтували невелику частину дороги, забравши сонячні батареї.

На разі вкрадений шматок вже поновлено, а поліція шукає зломвисників.

Про це повідомляє китайське видання «Вечірні новини».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти