Цього року на території Миколаївської області почнуть зводити Тилігульську вітроелектростанцію потужністю 500 МВт. Про це стало відомо під час зустрічі представників місцевої влади та іноземних інвесторів.

Забудовники запевняють, що ця ВЕС буде найпотужнішою у Східній Європі:

Відомо, що китайська компанія TBEA International Ltd. хоче поставити понад 100 вітряків у межах Березанського району. Планується створити 1000 робочих місць на етапі будівництва та ще 100 для обслуговування зведеного об’єкта. Скільки знадобиться грошей та часу, поки невідомо.

Вперше про будівництво Тилігульської ВЕС заговорили у липні 2017 року. Тоді ж стало відомо, що проект вже пройшов усі необхідні експертизи та отримав позитивний висновок, зокрема, і щодо впливу на довкілля. Принаймні у цьому запевняли у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України.

Та вже за тиждень, 20 липня, в «Укренерго» заявили про розірвання договору з ТОВ «Тилігульська ВЕС» через невиконання Товариством зобов’язань. А у вересні Державна архітектурно-будівельна інспекція України повідомила, що запуск ВЕС заплановано на 2019 рік.

Цікаво те, що у тому ж липні на межі розірвання попередніх домовленостей опинився ще один амбітний проект EuroCape Ukraine І такої ж потужності, що й Тилігульська ВЕС — 500 МВт (його локація — Мелітопольський район, Запорізька область). Ми вже писали, що до кінця 2017 року там повинні були вирішити всі проблемні питання та перевести необхідну суму грошей.

Наразі найпотужнішою вітроелектростанцією в Україні вважають Ботієвську ВЕС, яка також розташована у Запорізькій області (Приазовський район). Її потужність від квітня 2014 року — 200 МВт. Цікаво, що у РФ у лютому 2017 року анонсували появу вітрової електростанції, «найпотужнішої серед тих, які є в Росії», всього лише на 90 МВт.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти