На думку експертів (і ми з ними згодні), 2018 рік стане роком електромобільної революції в Україні, бо з 1 січня придбати електрокар можна вже без ПДВ та акцизу. Та які саме будуть показники, покаже час.

А поки підіб’ємо підсумки року 2017-го — він, як і передбачалося, став рекордним для електромобільного сегмента в Україні. Наші співвітчизники придбали в 2,3 рази більше електрокарів, ніж 2016 року, повідомляє Асоціація автовиробників України.

Загальна цифра — 2697 легкових е-машин. Так, 85% (це приблизно 2290 одиниць) із них вживані. І позаминулого року авто щойно з конвеєру купували втричі частіше — 51% нових електромобілів проти 49% вживаних. Та хай там як, а головне те, що українці починають обирати саме екологічно безпечний транспорт.

Щодо моделей, то пальму першості досі тримає Nissan Leaf. Таких машин придбали 2219 одиниць. (Віднедавна одна з них належить нашому колезі — про його досвід купівлі електрокара в Україні читайте тут).

Nissan Leaf — лідер на ринку електрокарів як в Україні, так і в Європі. Порівняльно невисока ціна і компактність приваблюють покупців.

Другою за популярністю стала BMW i3 (107).

Третьою — Tesla Model S (73).

Tesla Model S обійдеться покупцеві приблизно в 110 тисяч доларів, недешеве задоволення.

На четвертому місці електрична версія Ford Focus (59).

Остання машина в цьому списку — Fiat 500Е (39).

Де заправлятись?

Щодо інфраструктури. Експерти запевняють, що з нею у нас теж усе гаразд. Станом на листопад на території України ніби вже було 1,5 тисячі зарядних станцій.

Завдяки онлайн-мапі можна побачити, де вони розташовані.

До речі, у грудні 2017-го Норвегія поставила дуже цікавий рекорд — 52% від всіх придбаних автомобілів там були електричними. Україні є на кого рівнятися!

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти