Останні півроку чути стільки розмов про біткойн. І це навіть від людей, далеких від економіки. Всі просто втратили глузд від шансу легкої наживи і в нападі гарячки взялись вивчати майнінг цієї валюти, полишивши всі більш приземлені справи до кращих часів.

Я завжди старався пропускати повз вуха розмови на такі теми, бо консерватор в мені ще не помер (а ще я просто тупий). Тому, коли в компанії друзів хтось каже слово «криптовалюта» або «блокчейн», то я почуваюсь таким, знаєте, середньовічним селянином, котрий дивним чином потрапив у якусь просторово-часову петлю і опинився в 2018-му, прямо в своїх сандалях з плетеної лози і плугом в руках.

Останньою краплею стало знайомство з двома іноземцями в барі одного з краківських готелів. Хлопці виявились майнерами. Ламаною англійською я з ними попрощався і побіг до себе в номер гуглити слово «біткоїн», щоб визначити причину цього ажіотажу, котрий плавно переходить в масовий психоз.

І що ж мені сказала українська Вікіпедія?

Біткоїн — це віртуальна валюта, курс котрої не регулюється законодавчими органами, а залежить від попиту і пропозиції.

Тобто це як гречка, котру масово скуповують, коли хтось пускає чутки про її подорожчання, від чого ціна на неї і піднімається. Великий плюс цієї криптовалюти — це високий рівень захищеності від крадіжки і неможливість інфляції.

До мінусів можна віднести анонімність біткоїна, котра не дає державі контролювати фінансові потоки, особливо через кордон, що також спрощує злочинцям купівлю зброї і наркотиків на чорному ринку. Основний спосіб заробляти на цій валюті — це скуповувати і чекати, поки вона подорожчає. Є ще спосіб менш ефективний, котрий називається «майнінг», тобто, видобування.

Далі пішли складні слова типу: peer-to-peer, pool і брандмауер. Вони заставили мене відкрити бар, в котрому стояла напівпорожня пляшка віскі і налити собі.

Без цього ніяк не розібратись.

В загальному, біткоїн виглядає як мильна бульбашка, на котрій можна заробити, але будь-якої миті вона може лопнути.

Є ще багато інших віртуальних грошей, про які ми мало знаємо. Он Ізраїль запроваджує крипто-шекель. На фоні цієї новини жарт про криптокарбованець здається не таким вже й жартом. Але, хай там що з біткоїном – майбутнє за криптовалютами.

Людина кількох слів і заплутаних дій. Альтруїст, мікроблогер, нонконформіст. Автор телеграм-каналу «Груз 250».

Коменти