Проблема більшості протезів у тому, що вони або механічні, або малофункціональні, або дуже дорогі. Та прототип Сумського державного університету не має цих вад, запевняють його розробники. Проект уже був представлений на київському фестивалі техніки Sikorsky Challenge-2017, де здобув премію Президентського Фонду «Україна».

Загальна ідея розробки — відтворення основних функцій втраченої кінцівки за допомогою штучної руки, яка здатна розпізнавати команди мозку. Творці фантазують, що у майбутньому протез дозволятиме керувати електронними пристроями або комп’ютерними програмами без миші.

Дослідники вже розробили ПЗ для розпізнавання рухів та роздрукували на 3D-принтері прототип біонічного протезу. Він може згинати пальці і рухати всією кистю.

«Наша основна інновація — це точність рухів, збільшення їхньої кількості та можливість подальшого удосконалення в процесі експлуатації. Бо наявні протези вже мають базовий функціонал, який неможливо покращити», — зазначив В’ячеслав Москаленко, керівник групи 3D-інновацій Центру комп’ютерних технологій.

Над проектом розробники працювали півроку. Витрати склали 15 тис. грн. Окрім ціни, цей прототип має ще кілька переваг, порівняно із закордонними аналогами, кажуть автори проекту. По-перше, це застосування власних алгоритмів машинного навчання. По-друге, індивідуальний підхід для кожного користувача.

Наразі дослідникам потрібні 10 тис. $, аби продовжити роботу.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти