Хто був студентом, той пам’ятає — важко в навчанні, важко і в бою, бо тебе вчили працювати на застарілому обладнанні, якому місце в музеї чи на звалищі. Та потім виявлялося, що обладнання на підприємстві було не набагато краще.

Але сучасні технології поступово проникають в різні галузі українського виробництва. Тому виникає попит на справді кваліфікованих спеціалістів. Саме так мислить керівництво ХПІ, де днями відкрили унікальний Центр з 3D систем.

Він дозволяє виконувати замкнутий цикл виробництва: від створення 3D-моделей до сертифікації вимірювань у різних галузях машинобудування, повідомляє прес-служба вишу. Серед обладнання є «лазерний трекер», який робить виміри з мікронною точністю, «вимірювальна рука», яка сканує лазером, оптичний сканер, який можна застосувати у пластичній хірургії для створення протезів.

У Центрі можна сканувати як м’які предмети, так і скло, пластик, гіпс та навіть дерево.

Завдяки презентованому обладнанню, можна зекономити час на виробництво (в 2-4 рази) та гроші (собівартість продукції менша в 2-3 рази).

«Тепер найнеймовірніша ідея або стартап можуть бути реалізовані. А для студентів — це найцікавіше, оскільки вони бачать втілення своїх ідей», — зазначив ректор ХПІ Євген Сокол під час урочистого відкриття.

Також він додав, що студенти зможуть вчитися працювати на новому обладнанні вже наступного семестру. Наразі корегуються навчальні плани машинобудівних спеціальностей, аби за можливості в кожному з них з’явився курс, пов’язаний з усім комплексом 3D моделювання, вимірювання та виготовлення.

Усього в створення центру вклали 20 млн грн.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти