Ми не будемо зараз перераховувати всі плюси безготівкового способу оплати — вони, на наш погляд, очевидні. Чи не єдиний його мінус — розрахуватися у такий спосіб можна не всюди. Наприклад, у маленьких магазинчиках, розташованих у спальних районах, або на ринках терміналів зазвичай немає.

Та вже невдовзі ця ситуація може змінитися — Міністерство економічного розвитку підготувало проект постанови, аби зобов’язати підприємців, які займаються торгівлею, продають товари та послуги, встановити платіжні термінали.

За документом, впровадження пристроїв має пройти в кілька етапів. Першими встановити термінали повинні торговці, які працюють на загальній системі оподаткування (до 1 липня 2018 року). Потім — платники єдиного податку другої та третьої груп із торговою площею до 20 м², які працюють в містах (до 1 січня 2019-го). Треті на черзі — платники єдиного податку тих самих груп із такою ж площею, але які працюють в селах (до 1 липня 2019-го). Останніми будуть підприємці на спрощеній системі оподаткування (до 1 січня 2020-го).

«Навіщо переходити на безготівкові розрахунки?  Обслуговувати готівку банально дорого. Бо це перерахунок, це виготовлення, інкасація, тобто додаткові витрати, тому потрібно ці витрати мінімізувати. Але зробити це слід більш лояльно для бізнесу», — зазначив експерт Віталій Безгін в ефірі «Громадського радіо».

І, здається, пана Безгіна разом із багатьма іншими почули у Міністерстві. Днями там пояснили — плану проводити обов’язкову установку саме терміналів немає.

«Підприємці можуть організувати розрахунки за допомогою платіжних сервісів, які не потребують наявності фізичного платіжного пристрою. Наприклад, оплату можна буде здійснювати через інтернет-банкінг, платіжні сервіси онлайн, із використанням mVisa, QR-коду, через переказ із картки на картку тощо», — зазначили у прес-службі відомства.

До того ж термінал не обов’язково купувати — його можна орендувати або отримати безкоштовно на умовах банків-еквайрів (кредитна організація, яка організовує точки прийому банківських карт, — ред.). Ще один озвучений варіант — декілька підприємців узагалі можуть користуватися одним терміналом.

Раніше у Міністерстві підрахували, що один суб’єкт на монтаж платіжного терміналу і його обслуговування витратить трохи більше 6 тис. грн. за перший рік роботи.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Микола

Не перейшли.