Кабмін схвалив Концепцію розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018-2020 роки, а також затвердив план заходів з її реалізації, повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку. Відомо, що документ розробляли з провідними експертами ІТ-сфери. Можливо, урядовці дуже пишаються цією Концепцію і саме тому виклали її в інтернет. Та насправді вона залишає більше питань, аніж дає відповідей.

Особливо після подібних тверджень: «документ — це фактично дорожня карта цифрової трансформації економіки України, яку після ухвалення можна одразу починати втілювати».

Але що нам презентували? Чотири сторінки, зроблені у Power Point. На першій — завдання Концепції в загальних рисах («закладає…», «формулює…», «запроваджує…»). На другій — досить спірне твердження, що традиційна економіка споживає, а ось цифрова — саме створює. Плюс прогноз, знову-таки, незрозуміло на чому базований: за ним до 2021 року ВВП України виросте на 5%.

На третій сторінці ще одне «пророцтво» — яке місце Україна посяде у світових рейтингах через кілька років. На четвертій — що дасть втілення плану («нові можливості для бізнесу», «високотехнологічні ініціативи» тощо). Окрім цього, автори документу обіцяють, що інтернет-покриття в Україні збільшиться до 80%. І, здається, це поки що єдина більш-менш реальна цифра.

«Сьогодні близько 35% сільського населення України взагалі не мають доступу до широкосмугового інтернету. 53% українських шкіл і 99% медичних закладів теж не підключені», — зазначив Степан Кубів, Міністр економічного розвитку і торгівлі України, під час презентації проекту.

Тому за 3 роки широкосмуговий інтернет має бути на всій території країни. Також мова йшла про оцифрування освітніх процесів та стимулювання цифрових трансформацій у системі освіти, медицини, екології, у безготівковій економіці, інфраструктурі, транспорті, громадській безпеці тощо.

Ухвалення Концепції у своєму Twitter’і привітав український прем’єр Володимир Гройсман і, здається, у його пості було найбільше конкретики:

«План передбачає розвиток Індустрії 4.0, цифрових робочих місць, STEM-освіти та цифрових освітніх послуг, цифрових інфраструктур для інтернету речей, блокчейну, eHealth та е-безпеки тощо — Україна зобов’язана сьогодні розпочати масштабну цифровізацію всіх галузей економіки».

Також пан Гройсман вважає, що план є «амбіційним та інноваційним».

«Успішний досвід Швеції, Кореї, Естонії, Ірландії та Ізраїлю свідчить, що безпосередній ефект від комплексного розвитку цифрової економіки становить 20% ВВП протягом п’яти років. Наш амбітний план до 2021 року завдяки розвитку цифрової економіки — це як мінімум +5% до ВВП. Це абсолютно нова якість життя українців», — додав Михайло Тітарчук, заступник міністра Мінекономрозвитку.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти