Державне агентство з питань енергоефективності та енергозбереження хоче ввести окремий податок для ТЕС і ТЕЦ на викиди вуглекислого газу. Ця новина потішить жителів Запоріжжя, які потерпають від промислових викидів. Відповідний законопроект вже розроблено.

«У нас є екологічний податок, ми хочемо виділити податок на вуглекислий газ із його структури, щоби був цілеспрямований податок. Якщо ми піднімемо ставку до рівня 1€ за тонну вуглекислого газу, це дасть 5 млрд грн, які ми зможемо спрямувати на енергоефективні проекти саме в промисловості», — такими планами поділився Сергій Савчук, голова Держагентства, під час прес-конференції.

Він зазначив, що в таких заходах немає ніякого ноу-хау. Наприклад, те саме одне євро за тонну вуглекислого газу платять у Польщі. А в нас, якщо розкласти екологічний податок на складові, сума відповідних стягнень дорівнює лише 0,1€.

За словами пана Савчука, новий податок будуть сплачувати ТЕС і ТЕЦ, які спалюють вугілля, нафтопродукти та газ.

У планах Держагентства запропонувати необхідні зміни до Податкового та Бюджетного кодексів.

«Цього року ми хочемо вийти з такою ініціативою на Кабмін та Верховну Раду», — зазначив Сергій Савчук.

Трохи статистики

Наразі частка теплової генерації в структурі виробництва електроенергії становить близько 35%. 2016 року теплова енергетика спожила 31,3 тис. т вугілля та 6,8 млн т нафтопродуктів. 2017-го — 28,4 млрд кубометрів газу.

За 11 місяців 2017 року українські ТЕС і ТЕЦ зменшили споживання вугілля на 20,3%.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти