Минулого березня з’явилася інформація про те, що канадська компанія Maritime Launch Services хоче побудувати у провінції Нова Шотландія космодром для запуску українських ракет «Циклон 4М». Заявлений тоді бюджет проекту разом із відправкою першого апарату становив 304 млн $.

За рік виявилося, що цей задум не став черговою інформаційною бульбашкою. Наразі компанія проходить всі необхідні процедури, аби орендувати потрібну ділянку землі, і вже з 1 травня розпочати там будівництво. Про це в інтерв’ю SpaceQ розповів голова MLS Стів Матьє.

Того ж березня він зазначав, що передусім компанія має отримати схвалення від управління охорони навколишнього середовища і землекористування, а також дозволи від NAV Canada і Transport Canada, оскільки ділянка розташована біля основного трансатлантичного повітряного коридору. Водночас MLS весь цей час вивчала місцевість, яка її зацікавила.

«Минулого року ми почали аналізувати інформацію, яку збирали з лютого. Треба зауважити, що ми потребували даних за кожну пору року, саме тому експертиза настільки затягнулася», — зазначив пан Матьє.

Що буде, коли канадці отримають всі необхідні дозволи та орендують землю? Вони нарешті почнуть будівництво. Орієнтовна дата — 1 травня.

Стів Матьє підтвердив, що запускати будуть саме українські ракети-носії «Циклон-4М», які проектують у ДКБ «Південний» та збирають на Південному машинобудівному заводі. Ракети гібридні, тобто складаються з різних компонентів. Конструктори «Південного» почнуть їх збирати, коли компанія пройде всі етапи «проектування, оцінки та інтеграції».

Перший пуск заплановано на липень 2020 року. Отже, 18 місяців відведено на будівництво і ще 6 — на випробування і введення в експлуатацію.

Матьє зазначив, що у компанії вже є потенційні замовники на перший запуск і підтвердив інформацію про попередню оплату на 400 млн канадських доларів (325 млн $). В MLS хочуть запускати 8 ракет протягом року, та все залежить від українського ДКБ.

«У «Південмашу» є певний графік, за яким вони можуть постачати нам нові ракети майже щомісяця. Так що ми могли б запускати 11 або 12 ракет на рік», — поділився планами директор MLS.

Окрім цього, він підкреслив, що це суто комерційний, а не державний проект.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти