Під час конференції #TheYearAhead, присвяченій новітнім технологіям в автомобільній галузі, генеральний директор Uber Дара Хосровшахі розповів про плани компанії на найближчі кілька років. Найцікавіший пункт стосувався самокерованих таксі, які Uber хоче випустити на дороги вже в середині 2019 року.

«За 18 місяців у нас будуть автономні машини. І вони працюватимуть не в тестовому режимі, а в робочому. Це будуть комерційні поїздки», — підкреслив пан Хосровшахі під час дискусії з головним редактором Bloomberg Джоном Мікельтвейтом.

Наразі Uber випробовує безпілотні авто різних технологічних компаній. Полігоном для тестів став Фінікс (Аризона). Генеральний директор визнав, що у 95% випадків там на виклик виїжджає таксі з водієм. Причини різні: маршрут поїздки недостатньо добре відсканований або стоїть погода, несприятлива для систем сканування.

«Та у 5% випадків усе складається, як треба, і ми відправляємо самокерований автомобіль в дорогу», — сказав Хосровшахі.

Також він додав, що вибір залишається за клієнтом: їхати з водієм або без нього.

Згодом ці 5% перетворяться на 10%, 15%, 20% і так далі, поділився своїми фантазіями голова Uber.

«Наші алгоритми будуть вдосконалюватися з набуттям досвіду в реальних дорожніх ситуаціях. І вже за 5 років у Фініксі ми будемо мати ідеальних автономних водіїв», — запевнив Дара.

Він додав, що потім цього «ідеального водія» треба буде перевчати під кожне місто, бо всюди своя унікальна дорожня структура, ландшафт, правила руху тощо. Тому мине ще 10-15 років, перш ніж Uber зможе обслуговувати більшість міст за допомогою цієї технології.

На питання, чи мусить дитина, яка народилася сьогодні, вміти керувати машиною, коли виросте, Хосровшахі відповів іншим питанням: «Нащо їй це буде треба?».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти