Будівельна індустрія — дуже брудна справа. В прямому сенсі. Наприклад, тільки в США на неї припадає 39% викидів вуглекислого газу. Свого часу цей факт так сильно засмутив архітектора Кріса Маурера, що він вирішив докорінно змінити ситуацію.

Згодом він об’єднав зусилля з NASA, Массачусетським технологічним інститутом та Університетом Акрона, аби створити Biocycler — мобільну установку, яка буде утилізувати старі будівлі, переробляючи будівельні відходи в нові міцні цеглини за допомогою живих мікроорганізмів.

Натхнення для створення цієї машини пан Маурер черпав зі свого досвіду роботи в компанії, яка зносила старі будівлі в Клівленді.

«Ми працювали над багатьма проектами, де значна частина матеріалів застосовується повторно, але навіть тоді залишається досить багато відходів. І під час перебудови Кентського державного університету саме ця кількість відходів виявилася рекордною — ми дивилися на велику купу матеріалів і не могли повірити, що все це треба відправити на звалище. При цьому їхнє повторне використання було економічно недоцільним», — згадує Кріс.

Архітектор впевнений, що Biocycler допоможе змінити ситуацію. Розробник планує провести низку експериментів із грибковим міцелієм та кальцитовими бактеріями. Вони будуть виконувати роль сполучних матеріалів. Маурер пояснює, що симбіоз мікробів і грибів може стати самодостатнім процесом, де ці організми будуть їжею один для одного.

Наразі Redhouse, студія Кріса,  проводить кампанію на Kickstarter, аби зібрати гроші на перший прототип машини, який доведе життєздатність концепції. З необхідних 25 тис. $ поки зібрали 6 тис. $.

«Якщо чесно, то ми вже переробляємо будівлі або, принаймні, їхні матеріали. Та Kickstarter допоможе нам створити мобільну установку, яка наочно продемонструє технологію і наблизить нас до будівництва нових об’єктів із відходів», — каже Маурер.

Redhouse вже виготовляє і використовує цеглу на основі переробленого сміття. Повномасштабне будівництво з цих матеріалів заплановано на 2018 рік.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти