На минулому Всесвітньому економічному форумі в Давосі виявилося, що Україна є одним із лідерів впровадження технології блокчейн. Таку думку висловив Дон Тапскотт, один із головних експертів у цій галузі та автор книги Blockchain Revolution. «Як так сталося?», — спитають шанувальники зради. І ми дамо їм відповідь.

На початку вересня в Україні технологію блокчейн впровадили в OpenMarket, систему електронних торгів арештованого майна. У листопаді на неї перевели земельний кадастр. Нещодавно наш уряд затвердив Концепцію розвитку цифрової економіки, де блокчейн також відіграє дуже важливу роль.

Заява експерта і карта впровадження блокчейну у світі

Мабуть, саме завдяки цьому ми потрапили до рейтингу, де фігурують США, Канада, Бразилія, Австралія, Ізраїль, ОАЕ, Грузія, Естонія, Великобританія, Франція, Німеччина, Швеція і Китай.

Блокчейн-карту, на якій позначено ці 14 держав (включно з нами), пан Тапскотт презентував у стінах «Українського дому» під час форуму в Давосі.

«Такі компанії, як Facebook, Google і Amazon, наразі з’ясовують, як можна застосувати блокчейн для переказу грошей по всьому світу за невеликий процент від транзакції. Але ця друга епоха інтернету вийде за межі Силіконової долини, яка свого часу стала епіцентром першої епохи. Зараз дебати тривають у Канаді, Швейцарії, та, з урахуванням місця проведення цього обговорення, в Україні», — зазначив експерт в опублікованій післямові.

На його думку, завдяки блокчейну мільярди людей без банківських рахунків зможуть стати частиною економіки. І саме завдяки цій технології буде неможливо, щоб, наприклад, алмази із зони військового конфлікту могли потрапити до вашого місцевого ювеліра.

Ще одне питання, яке можна вирішити за допомогою блокчейну, це питання права  власності на землю.

«Під час виступу я пояснив, що 70% людей у світі, які володіють землею, є незахищеними. Уряди змінюються або диктатори приходять до влади і крадуть у фермерів землю. Ернандо де Сото, великий латиноамериканський економіст, каже, що проблемою № 1 у світі з точки зору економічної мобільності є підтвердження володіння земельною ділянкою. Це важливіше, ніж банківський рахунок. Якщо у вас немає законного права на землю, ви не можете позичити її, і ви не можете планувати майбутнє. Блокчейн змінить це», — запевняє Дон Тапскотт.

Наостанок ще раз нагадаємо, що таке блокчейн. Це децентралізована база даних, яка не має загального сервера. Кожен запис — окремий блок, що має мітку про час створення та корективи, а також містить посилання на попередній блок. Внести зміни до нього може лише той, хто має ключ, створений за криптографічним алгоритмом.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти