Поки одні чиновники думають, який статус надати криптовалюті на теренах України, інші вказують її наявність у своїх деклараціях. Загалом за останні два роки 57 держслужбовців зареєстрували біткоіни як нематеріальні активи. Таку інформацію надав сервіс моніторингу реєстраційних даних Opendatabot.

Найбільше біткойнів зосереджено в Одеській міській раді (10,3 тис.). На другому місці — депутати Верховної ради (5,2 тис.). Цікаво, що на третій сходинці опинилися ті, що балотувалися до Одеської міськради (3,6 тис.). В адміністрації Президента зареєстрували всього лише 5 біткойнів. На рахунку всіх інших відомств — 1,8 тис.

Герої нашого часу

Перейдемо до персоналій. Найбільше за інших має біткойнів Дмитро Голубов, одесит та народний депутата ВРУ від партії БПП. 2015 року у його електронній кишені було 4,3 тис. біткойнів. Лідерство саме цього пана не викликає особливого подиву, бо Голубов відомий кіберзлочинець, який знаходиться у міжнародному розшуку. Щоправда, це не заважає йому працювати у Верховній раді, приймаючи закони для вас із вами.

2007 року він створив «Інтернет партію України». У березні 2014-го від неї у виборах Президента України брав участь кандидат Вейдер Дарт Олексійович. На парламентські вибори того ж року партія висунула ще п’ятьох «Дартів Вейдерів» з різними іменами та по-батькові. А до ось такої «політичної» кар’єри пан Голубов перебував під слідством за звинуваченням у хакерському зломі американських банківських систем, і крадіжці 11 млн $ у складі злочинної групи.

Читайте докладніше про те, хто такий Дмитро Голубов, у нашому дослідженні.

На другому місці — голова Одеської обласної ради VII скликання Анатолій Урбанський. 2017 року він задекларував 4,2 тис біткойнів. Замикає трійку криптолідерів Володимир Кривошея, депутат Одеської обласної ради, член «Опозиційного блоку». 2016-го у нього було 3,4 тис. біткойнів.

Також у деклараціях можна зустріти інші криптовалюити: «bitcoin cash» і вайнкойни.

«Наразі​ ​біткойн не має в Україні визначеного правового статусу та будь-якого нормативно-правового регулювання. Є лише два роз’яснення НБУ, який 2014 року визнав біткойн грошовим сурогатом, а 2017 року той же Національний банк України заявив, що не визнає біткойн, як віртуальну валюту, грошовий сурогат, нематеріальну цінність, віртуальний товар тощо», — прокоментував Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб».

Тому декларант не зобов’язаний вказувати наявність криптовалюти. Водночас відсутність правового регулювання збільшує ризик фінансових зловживань та корупції, зазначають автори дослідження.

Читайте також про біткойн для чайників.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти