6 лютого компанія SpaceX Ілона Маска запустила в космос найважчу за всю історію людства ракету Falcon Heavy із автомобілем на борту.

Ракета Falcon Heavy успішно стартувала з космодрому космічного центру ім. Кеннеді у Флориді із вантажем у вигляді капсули, де міститься власний автомобіль засновника SpaceX і Tesla Ілона Маска — Tesla Roadster червоного кольору. За кермом машини сидить манекен, одягнений в скафандр SpaceX.

У колонках після запуску грав трек «Space Oddity» Девіда Боуї. Ця пісня присвячена вигаданому астронавту, якого звуть майор Том. Політ «Тесли» знімають кілька камер.

Автомобіль Tesla Roadster всередині «Falcon Heavy» перед запуском. 5 лютого 2018 року

Жодна з сучасних ракет-носіїв не здатна виводити подібні вантажі на орбіту. Найближчий конкурент Falcon Heavy —американська Delta IV Heavy, може доставляти на низьку орбіту 29 тонн і всього 14 тонн — на геостаціонарну.

Вартість запуску такої ракети оцінюється в 400 млн $. Проте у неї немає можливості повернути на Землю ступені для повторного запуску. 2017 року SpaceX здійснила більше успішних запусків, аніж будь-яка інша компанія,приватна або державна.

Тільки факти

Ось кілька фактів про запуск Falcon Heavy.

  • за запуском слідкувало майже 3 млн глядачів на YouTube
  • це пробний запуск, який є одним з етапів колонізації Марсу. Саме таку мету ставить собі Маск
  • ракета запустила в космос електрокар Tesla із фігурою астронавта за рулем. Тепер вона під музику Девіда Боуї прямує у напрямку червоної планети
  • фактично Falcon Heavy сконструйований на основі трьох менших за розмірами ракет Falcon 9
  • саме SpaceX розробила систему багаторазового використання ступеней. Раніше після запуску вони падали в океан або згоряли в атмосфері, а тепер повертаються на космодром для повторного запуску. Це дозволить економити мільйони доларів.
  • 2011 року вартість запуску одного кілограма на орбіту коштувала 2200$. Розробки SpaceX ставлять за мету зменшити цю вартість до 1100$/кг.
  • На бортовому комп’ютері Тесли написано «Don’t panic» («без паніки»).

Ось відео запуску:

Що далі?

Falcon Heavy — один з перших етапів SpaceX щодо колонізації Марсу. Ілон Маск вважає це своїм основним завданням, і до останнього він був впевнений, що ця ракета не зможе злетіти.

На нас чекає або успішний політ, або неймовірний феєрверк, — сказав Маск перед запуском.

У вересні 2017 року Маск представив оновлену концепцію розвитку SpaceX. Тоді ж було оголошено, що ракета-носій називатиметься BFR («Big Fucking Rocket»).

Вона з часом повинна витіснити Falcon 9 і Falcon Heavy. Цю ракету можна буде використовувати і для запуску супутників, і як балістичний транспортний засіб для польотів як на Землі, так і до Місяця або Марса.

Маск обіцяє доставити першу людину на Марс 2024 року.

Коменти