Цікава історія з Небраски, у якій переплелися інтереси корпоративного монополіста, невдоволених фермерів і програмістів зі Східної Європи, які допомагають фермерам доволі своєрідно чинити опір своїм опонентам.

Компанія John Deere — найбільший у світі виробник сільськогосподарської техніки зі штаб-квартирою в Іллінойсі. Особливим попитом користуються її трактори та комбайни, які «нафаршировані» сучасною електронікою. Та проблема в тому, що з жовтня минулого року John Deere ввела заборону на майже весь ремонт і самостійну модифікацію в обхід свого сервісного центру.

До того ж, у договорі, який компанія укладає з клієнтом під час придбання техніки, є пункти, що забороняють останньому звертатися до суду з позовом на виробника, якщо покупець втратить врожай, і, як наслідок, не отримає прибутку через «роботу або бездіяльність ПЗ».

«Припустимо, з вашим трактором щось сталося. Тоді у вас є два варіанти — звернутися до дилерського центру, що за 40 миль від вас, або до звичайної майстерні, до якої всього миля. Другий спосіб — незаконний, але ж правильний, щоб фермер не втрачав свої гроші», — поділився своїми думками із Motherboard один із фермерів.

Тому виходить, що John Deere після продажу техніки фактично залишається її господарем, бо використовує ПЗ для віддаленого контролю. Компанія навіть може вимкнути трактор, якщо запідозрить стороннє втручання у його роботу.

Кабіна трактора John Deere

Саме за таких умов на сцену вийшли програмісти зі Східної Європи, а, точніше, з України та Польщі. На закритих форумах (код приєднання до спільноти коштував журналісту з  Motherboard 25$) можна придбати неліцензійні прошивки, кабелі для підключення трактора до ПК, генератори ліцензійних ключів, інструкції, як обійти стандартну прошивку тощо.

«Більшість з тих, хто працює на техніці John Deere, робить це за допомогою українських прошивок, придбаних на чорному ринку», — каже фермер Кевін Кенні.

Що станеться, якщо John Deere придбає інша компанія або вона вирішить більше не обслуговувати власну техніку? Такі питання ставлять собі фермери з Небраски. Придбавши стороннє ПЗ, вони взяли ситуацію під свій контроль.

«Що буде за 20 років, коли з’явиться новий трактор, і John Deere більше не захоче забезпечувати програмну підтримку старих моделей? Нам доведеться викинути нашу техніку на смітник?», — ніби виправдовується ще один співрозмовник видання, який також використовує  українську прошивку.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

КекС

А люди продовжують використовувати власницьке ПЗ, бо «оно же работаєт»…Тільки FOSS – тільки хардкор.