Коли закордоном стається біда (терористична атака або стихійне лихо), у новинах ми чуємо: «Ніхто з українців не постраждав». Такі повідомлення — не забаганка інформаційних агентств, яким треба наповнювати ефір, а виконання обов’язку Міністерства закордонних справ — опікуватися долею наших громадян, що перебувають в інших країнах.

Днями голова цього відомства Павло Клімкін презентував сервіс під назвою «Друг», який допоможе українським мандрівникам уникнути неприємностей.

«Українці мають почуватися за кордоном комфортно. Для цього ми запустили ДРУГ — сервіс турботи про наших громадян», — написав у своєму Twitter’і пан Клімкін.

«ДРУГ» — це абревіатура, що розшифровується як Добровільна реєстрація українських громадян. Тобто перш ніж скористатися сервісом, треба заповнити анкету.

В ній слід зазначити:

  • Інформацію про особу, яка подорожує
  • Маршрут подорожі та період перебування за кордоном
  • Інформацію про близьких осіб, які подорожують
  • Контактну особу в Україні

У разі виникнення надзвичайної ситуації в країні, візит до якої ви зареєстрували, система надішле актуальну інформацію у формі текстового повідомлення на вказаний номер телефону або листа на електронну адресу. Крім того, посольство чи консульство України зможе зв’язатися з вами або з особами, яких ви зазначили у анкеті.

На сайті є відомості про кожну країну — загальні (населення, площа, різниця у часі) та більш специфічні (митні правила, адреси і телефони дипломатичних установ, а також культурні і релігійні рекомендації).

Окрім цього, є онлайн-карта посольств та консульств з усіма контактами, в тому числі й лінками на соцмережі.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти