За запуском надважкої ракети від SpaceX спостерігали більш, ніж 2,5 млн осіб онлайн та близько 5 млн осіб наживо. Ще задовго до запуску всі знали про специфічний вантаж, який ця ракета відправить в космос — Tesla Roadster вишневого кольору із манекеном на ім’я Spaceman всередині.

Але майже ніхто не знав про таємничий Arch-диск, який полетів у космос разом із власним автомобілем Ілона Маска.

І сьогодні я розкажу вам, що це за диск, навіщо його створили та яка його «космічна» ціль.

Почнемо ми з того, що таке цей «Arch», бо, якщо коротко — це об’ємна флешка, на яку загрузили велику частину знань людства. А якщо детальніше, то Arch — це кварцевий диск діаметром близько 10 см, який здатний зберігати 360 терабайт інформації.

Такий диск без будь-яких наслідків витримає короткочасний нагрів до температури в 1000 градусів Цельсія і може зберігати дані 13,8 млрд років при температурі в 190 градусів Цельсія. В умовах відкритого космосу, враховуючи температуру та радіацію, дані зможуть зберігатися до 14 мільярдів років.

Завдання Arch-місії — створити найбільшу в історії людства бібліотеку усіх знань, яка була б розподілена по космосу в різних форматах.

Засновник Arch Mission Нова Співак отримав місце для свого вантажу на борту Falcon Heavy, написавши Ілону Маску в Twitter.

Після особистої зустрічі глава SpaceX дуже зацікавився ідеєю і, як наслідок, перший диск бібліотеки Arch, із записаним на ньому циклом творів Айзека Азімова “Фундація”, полетів у космос.

«Ми хочемо розмістити диски на всіх планетах Сонячної системи, до яких доберемося, — каже Нова Співак. — Таким чином, навколо них буде пояс зі сховищ даних, на зразок кілець Сатурна».

Зараз твіт Маска видалено з незрозумілих причин.

Космічний репозиторій потрібен на випадок термоядерної війни або іншої катастрофи, яка може спіткати Землю. Якщо людина стане міжпланетною істотою, як того хоче Ілон Маск, то вона зможе отримати доступ до всіх знань людства, навіть будучи відрізаною від Землі.

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти