Важко повірити, та наступного року ми знову будемо обирати всіх та одразу: і Президента, і парламентарів. І знову будуть фальсифікації, «каруселі» та продуктові набори. Якщо, звісно, виборчий процес не змінити на краще. Варіанти, як його удосконалити, є. Наприклад, компанія Bitfury пропонує Україні систему для голосування на основі технології блокчейну, яка вже повністю готова.

З іншою, не менш корисною ініціативою виступили члени ГО «Електронна демократія». Вони розробили бюлетені з QR-кодом, які не можна підтасувати чи неправильно порахувати.

«Наша мета — забрати у держави монополію на встановлення результатів під час виборів і надати це право звичайним людям. Сучасні технології давно вже це дозволяють», — зазначив голова організації Володимир Фльонц в ефірі «Телебачення Торонто».

Він пропонує відтворити систему, яка вже 10 років працює в Естонії. Там вибори відбуваються за id-картками упродовж тижня. Голосувати можна як вдома через інтернет, так і традиційним способом — на дільниці в останній день волевиявлення. У першому випадку нівелюється таємниця голосування, але це не проблема.

«Уявімо, на роботі ваш шеф каже, за кого треба голосувати і наполягає на тому, аби ви зробили це негайно, у його присутності. Здається, ось вона можливість для маніпулювання. Та естонці вчинили дуже розумно — надали можливість голосувати хоч щодня! На роботі ви проголосували так, як наказав керівник. Але вдома ви берете свій ноутбук, та обираєте того кандидата, який вам до вподоби», — розповідає пан Фльонц.

За його даними, через інтернет голосує третина естонців. Також пан Володимир додав, що в Україні така система може з’явитися за 5-10 років, коли всі українці матимуть id-картки.

Але є й інший спосіб, який можна використати вже на цих виборах.

«Ми розробили систему голосування на паперових бюлетенях. З одного боку, вона доступна людям похилого віку. З іншого — повністю виключає людський фактор із процесу підрахунку голосів», — запевняє голова «Електронної демократії».

За основу взяли бюлетень Бісмарка, названий так на честь молодого програміста зі Швеції, а не відомого німецького  канцлера.

Приклад бюлетеню з QR-кодом.

У чому суть. Бюлетень складається з двох частин. На лівій безсистемно, в довільному порядку, розташовані кандидати або партії (у кожному бюлетені — по-різному). На правій частині — клітини для галочок та QR-код, де зашифрована послідовність кандидатів. Проголосував, поділив бюлетень на дві частини і розірвав. Ту, де є відмітка та QR-код, кидаєш до скриньки, облаштованої сканером. Після завершення голосування члени лічильної комісії отримують ключі для шифрування, які генерувалися до виборів, і з їхньою допомогою розшифровують QR-коди.

«Цю систему ми вже перевірили на виборах студентського голови. Вона працює і дає абсолютно чіткий результат», — каже Володимир Фльонц.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Пеніс Дзержинський

У будь-якого електронного голосування найбільш вразливе місце – це сервери з результатами. Що адмін пропише в базу, те і буде результатом