Сьогодні при виборі майбутньої професії на нас впливає купа факторів: від порад близьких до медійного простору. Тому для тих, хто бажає обрати професію юриста, раджу переглянути добірку моїх улюблених фільмів.

1. «12 розгніваних чоловіків» (1957)

Кримінальна драма «12 розгніваних чоловіків» оповідає про судову справу, в якій думка одного з присяжних кардинально змінювала систему звинувачення. Юнака-латиноамериканця звинувачують у вбивстві власного батька. Дванадцять присяжних мають винести вердикт злочинцеві.

Всі докази доводять винність підсудного, але один з присяжних не впевнений у винуватості хлопця. Він вступає в суперечку з колегами і йде проти системи, як такої.

Драматичні події, що відбуваються між присяжними, врешті-решт призводять до одноголосного рішення, але якого? Це треба бачити! Художній фільм «12 розгніваних чоловіків» був знятий 1957 року і досі він є однією з кращих драм про судову справу.

Картина отримала «Золотого ведмедя» на Берлінському кінофестивалі і премію BAFTA (Генрі Фонда було визнано найкращим іноземним актором), а також безліч номінацій на «Оскара» та інші нагороди.

2. «Філадельфія» (1993)

У сюжеті драми режисера Джонатана Деммі – «Філадельфія», лежить реальна історія з життя адвоката Джеффрі Боуерса, який подав до суду на юридичну компанію, звідки був несправедливо звільнений. Фільм розповідає про судовий розгляд, що піднімає такі складні суспільні теми, як гомосексуальність і СНІД.

Процвітаючий молодий адвокат Ендрю Бекет дізнається, що його звільняють з юридичної компанії через його непрофесіоналізм.

Але ця причина — відкрита брехня. Насправді роботодавці дізналися, що Ендрю хворий на СНІД гомосексуаліст і вирішили позбутися аморального співробітника. Ендрю вирішує боротися і подає в суд позов на компанію. Його інтереси береться відстоювати чорношкірий адвокат, відкритий гомофоб Джо Міллер, який попри все віддано служить закону і бореться за справедливість.

«Філадельфія» — один з перших фільмів, де порушена важка соціальна тема СНІДу та прав заражених людей в суспільстві. Фільм удостоєний двох премій Оскар, одну з яких отримав Том Генкс за кращу чоловічу роль.

3. «Адвокат диявола» (1997)

Художній фільм «Адвокат диявола» оповідає про ігри владики темряви з простими смертними, щоб обманом заволодіти їхніми душами. Молодого, успішного адвоката Кевіна Ломакса запрошують на роботу до великої юридичної компанії в Нью-Йорку.

Ломакс прославився тим, що не програв жодної справи, захищаючи різних виродків і негідників. Життя Кевіна і його дружини значно поліпшується, адже, маючи відмінну платню, подружжя може собі дозволити жити в шикарній квартирі, а Кевін — їздити на хорошому авто і працювати з такими акулами бізнесу, як його шеф Джон Мілтон.

Але згодом в житті Кевіна відбуваються дивні речі. Дружина бачить жахливі видіння, потихеньку божеволіє і зрештою зводить рахунки з життям. Несподівано гине його колега, а Кевін в процесі свого розслідування дізнається, що він — адвокат диявола, і той купив його душу.

4. «Лінкольн для адвоката» (2011)

Життя адвоката нудне та розмірене, але це не стосується Міккі. Він майже весь час проводить в своєму лінкольні, роз’їжджаючи містом і провертаючи справи з дрібними злочинцями, яких він виривав з лап правосуддя. Але якось йому підвернулася справа прямо всього його адвокатського життя, до нього звертається за захистом дуже відомий плейбой.

Ось тільки не знав бідний Міккі, що ця справа стане для нього справжньою гонкою на виживання.

Кримінальна драма «Лінкольн для адвоката» вийшла на екрани 2011 року, режисером фільму є Бред Фурман. Головну роль у фільмі чудово зіграв Меттью МакКонагі.

5. «Роман Ізраел, Esq.» (2017)

Довгий час герой кримінальної драми «Роман Ізраел, Esq.» — досвідчений адвокат Роман Ізраел був справжнім активістом, променем світла для багатьох людей, що мають проблеми з законом. Але одного прекрасного дня йому набридло робити все можливе для невдячних людей, до того ж його роботі ніхто не віддавав належне, а кар’єра так і не пішла вгору, попри його інтелектуальний рівень.

Юридична фірма, в якій працює Роман, кілька років зазнає збитків і адвокату загрожує звільнення. Волею долі Роман Ізраел зберігає роботу в компанії після смерті боса і партнера, з яким вони пропрацювали понад двадцять років. Всі ці роки Роман перебував у тіні і був «мозком» компанії, але тепер він може показати своє лице.

Однак, опинившись «біля керма» Роман дізнається багато неприємних фактів про роботу померлого друга і про брудні справи юридичної компанії, що загрожує серйозними проблемами. У головних ролях Дензел Вашингтон, Колін Фаррелл.

Юрист, закінчив Запорізький національний університет за спеціальністю «Правознавство», маю досвід роботи в сфері стягнення проблемної заборгованості.

Коменти