Глобальна мережа інтернет з кожним роком розвивається все більше. В ній з’являються нові сервіси та терабайти інформації. Це відкриває багато можливостей та робить наше життя відчутно зручнішим. Важко уявити, що б ми зараз робили без цього всього.

Інтернет — хороша річ. Але кожна хороша річ в руках зловмисника може перетворитись на зброю. Вона, як пиріжок на вокзалі: можна його з’їсти, а можна ним і голову комусь розбити.

Цим користуються аферисти та різні торговці зброєю, наркотиками та китайськими шлангами. Але мова йде про серйозніше — про кібертероризм.

Яскравий приклад цьому — вірус-вимагач Petya з сімейства троянських хробаків, котрий у червні 2017 року атакував тисячі комп’ютерів на базі операційної системи Windows і шифрував усі дані з вимогою викупу. За розблокування він просив надіслати гроші в біткойнах на вказаний рахунок.

Та доки ми проливали сльози за втраченими фотографіями з відпустки, а волосся топ-менеджерів великих компаній сивіло, міжнародна кіберполіція не дрімала і провела розслідування.

Виявляється, вірус-вимагач зовсім не вимагач, а терорист, і потрібні йому були зовсім не гроші. Вказаний ним рахунок був недійсним, а втрачені дані вже неможливо повернути.

То якою ж була мета кібератаки?

Це була спланована дія головного спонсора світового тероризму — Російської Федерації, задля дестабілізації ситуації в Україні. Саме на Нашу Країну припало 75% атак NotPetya (або Petya.A) і спрямовані вони були здебільшого проти урядових установ, банків та державних компаній. У такий спосіб вірус завдав нам значних збитків і ледь не призвів до катастрофи, враховуючи, що комп’ютери Чорнобильської АЕС теж були заражені і станцію довелось перевести в ручний режим керування.

У вищенаведеному Росію нещодавно офіційно звинуватили США, Велика Британія та Австралія. Росіяни від звинувачень, як завжди, відхрещуються

Як бачимо, кібертероризм — це зовсім не жарти і наступного разу ці розумники з комп’ютерами в руках можуть вивести з ладу, наприклад, диспетчерську одної з авіакомпаній, залізницю чи навіть ту ж електростанцію, що може призвести до страшного колапсу.

Найбільші антивірусні компанії вже заявили про останні оновлення, котрі захищають від NotPetya, але це не гарантує захисту від якогось нового типу вірусу, що може дати себе взнаки будь-якої миті.

Як виглядає кібертерорист, спитаєте ви?

Сумніваюсь, що це людина в камуфляжі і балаклаві, яку ми звикли бачити в Counter-Strike. Швидше за все, він є молодим програмістом в окулярах, котрий сидить вдома перед комп’ютером в одних лиш трусах, п’є какао і розробляє новий вірус.

Завантажуйте програми з надійних джерел, оновлюйте свої антивіруси і читайте наш телеграм-канал.

Людина кількох слів і заплутаних дій. Альтруїст, мікроблогер, нонконформіст. Автор телеграм-каналу «Груз 250».

Коменти