Planexta — це українська біотехнологічна компанія, що працює над технологіями біозворотного зв’язку. Вона відома тим, що першою в світі створила ЕКГ-сенсор, який можна носити на одній руці.

Нині у компанії є ціла низка продуктів, які допомагають рятувати життя. І один із них — SenceBand — має всі шанси вирушити у космос, бо цей пристрій тестуватимуть у Космічному центрі імені Ліндона Джонсона NASA.

SenceBand — це комплекс пристроїв (ЕКГ-сенсор, акселерометр із дев’ятьма осями, барометр) для вимірювання артеріального тиску. Також він фіксує варіабельність серцевого ритму. Розробляє SenceBand підрозділ SenceTech.

«Зараз над точним безманжетним вимірюванням артеріального тиску працює трохи більше десяти лабораторій по всьому світу. Це непросте завдання. Ми його вирішили у нашому ЕКГ-сенсорі для однієї руки. В основі лежить рівняння Моенса-Кортевега, яке показує зв’язок між пульсовою хвилею і артеріальним тиском», — розповів Євген Найштетік, засновник Planexta.

У центрі Джонсона відібрали ще два проекти пристроїв для вимірювання артеріального тиску — від Texas A&M University та Blumio.

У квітні ці пристрої тестуватимуть у центрифузі з реальними астронавтами і, якщо SenceBand покаже себе якнайкраще, українці можуть розраховувати на укладання договору з NASA.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти